Preminuo promicatelj samoborskog sporta Josip Leopold

27. listopada 2016.
Komentari isključeni
1.933 Pregleda

Tužna vijest pogodila je mnoge Samoborce, posebno generacije učenika nekadašnje Škole učenika u privredi koji su bili njegovi učenici. Preminuo je dugogodišnji nastavnik tjelesnog odgoja Josip Leopold. Njegovo nemirno srce, puno duha i životne radosti, prestalo je otkucavati u 90. godini života, a ime i djelo uvijek će mu ostati vezano uz osnivanje prvih sportskih klubova, izgradnju sportskih igrališta, njihovu modernizaciju i samoborske sportske aktivnosti.

Josip Leopold je u samoborskom ŠUP-u radio od 1959. godine kada se i doselio u naš grad iz Grubišnog Polja. Sport mu je bio u krvi, a njegovim venama posebno je tekla kraljica sportova – atletika. Uz osnivanje i vođenje atletskog kluba, pokretanje rukometnog, organizaciju malonogometnih turnira, posebno se angažirao na pripremi i provedbi rekreativnih kroseva za samoborske osnovce i srednjoškolce. Kruna svega bilo je pokretanje Noćne trke Samobora na čijoj je obnovi, odnosno vraćanju na gradske ulice, ove godine aktivno sudjelovao kao počasni starter i pritom nije krio svoje oduševljenje što se ta sportska tradicija “vraća kući”.

15-1024-x-768

Samobor i Samoborci od svog će se sugrađanina, zaslužnog za dugogodišnje promicanje sporta među djecom i mladima, ali i za obogaćanje drugih društvenih aktivnosti u gradu, oprostiti sutra u 14 sati i 30 minuta na središnjem gradskom groblju u Samoboru.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.