Najnovije

Prezentacijsko cirkuliranje pravih klaunova

26. listopada 2016.
Komentari isključeni
993 Pregleda

U Alnohovom dvorcu, u prostoru bivše radio stanice u Samoboru, održala se protekle subote prezentacija petodnevne klaunske radionice pod vodstvom Stefana D’Argenia, Talijana sa španjolskom adresom. Radionice su prethodno održavane od 18. do 22. listopada u prostorima dvorane za izvedbene umjetnosti Medika u Zagrebu.

Cilj radionice bio je učenje i utvrđivanje osnovnih klaunskih i kazališnih tehnika, razvijanje potencijala klauna koje oni koji se time bave nose u sebi te inkorporiranje tog potencijala u različite kontekste. Radilo se na kompoziciji i radu na rezultatima pri izvedbi, na strukturama baziranim na akciji, prostoru, ritmu, kao i na opuštanju.

Istraženi su fizički potencijali i raspravljalo se o razlici između ideje i načina njezina predstavljanja. Radilo se na problematici konflikta i repeticiji, improviziralo se, te koristilo provjerene elemente, bar što se “pravih” klauna tiče. -Pročistili smo geste i dodali fluidnost ekspresiji, upoznali smo se s raznim objektima, rekvizitima, zvukom, glasom, gestom – rekli su nam predstavnici organizatora ove prezentacije, Tatjana i Matija Vuletić iz samoborske Cirkuske udruge Razbibriga.

2-1024-x-949

Na prezentaciji je u završnom koraku edukacije publika mogla vidjeti potragu za unutarnjim klaunom. Radionice ove vrste umjetnicima cirkuske provenijencije u tome pomažu, predlažu im neke nove puteve i ruše predrasude.

Samu je radionicu u Zagrebu pohađalo 11 polaznika, a prezentaciju u Samoboru popratilo je 30-ak gledatelja. Sve skupa odvijalo se u sklopu projekta “Cirkuliranje” Cirkuske udruge Razbibriga koji su podržali Grad Samobor i “Laboratorij cirkuske umjetnosti” udruge Cirkorama, uz potporu Grada Zagreba; Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport i Ministarstva kulture.

Ove radionice i prezentacije nemaju ama baš nikakve veze s tzv. strašnim klaunovima kojih su ovih dana puni mediji i kuloari jer ta pojava samo šteti onima koji se bave cirkuskom umjetnosti.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.