Svjedočanstvo o dosad neistraženom životu Frana Šukljea

22. listopada 2016.
Komentari isključeni
1.306 Pregleda

Rođeni Samoborac Fran Šuklje, poznati hrvatski geolog, značajna je osoba iz prošlosti našega grada i naše domovine ne samo zbog iznimne, bogate i uspješne stručne, sportske i planinarske karijere već zbog ljubavi prema rodnome gradu koju je u sebi cijeloga života njegovao – rekla je sinoć na otvorenju izložbe posvećene ovom intelektualcu širokih interesa, viša kustosica Samoborskog muzeja Zrinka Kušer. Fran Šuklje, osim što se rodio u Samoboru, tu je s odličnim uspjehom završio osnovnu školu. Bio je jedan od osnivača kluba Šišmiš, kao profesor na fakultetu svoje je studente često vodio u okolicu Samobora na izlete, ali i na terensku nastavu. Pisao je stručne radnje o geologiji samoborske okolice, odlazio na teren na Zaprešić brijeg pokraj Dubrave Samoborske gdje je izučavao okamine. Surađivao je s Milanom Langom, pomogao mu je opisati prirodoslovnu zbirku u samoborskoj osnovnoj školi, pisao je za Samoborski list, Samoborac, bio je podupiratelj Hrvatskog pjevačkog društva Jeka, DVD-a Samobor, zagovaratelj izgradnje Hrvatskog doma i srednje škole u Samoboru – istaknula je u svom govoru Zrinka Kušer.

6-1024-x-768

7-1024-x-768

Na izložbi se može razgledati bista Frana Šukljea, svjedočanstva o njegovom životnom i radnom putu, od djetinjstva i školovanja, preko objavljenih radova, do drugih crtica iz osobnog života. Posebno mjesto zauzimaju njegovi zapisi koji su sačuvane uspomene na Samobor koji je nosio u srcu. -Život poput života Frana Šukljea neiscrpan je izvor nadahnuća i uzora za sve sadašnje i buduće generacije – zaključila je Zrinka Kušer dodavši da postav ove izložbe, nažalost, ne prikazuje osobu u cijelosti. Obrađeni dokumenti i fotografije samo su – rekla je kustosica – zagrebali po površini jer tek ispod materijalnog i opipljivog te nama ljudima dostupnog i vidljivog, susreće se osoba koju se srcem iščitava.

5-1024-x-768

9-1024-x-768

Na kraju je na suradnji u pripremi izložbe zahvalila Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, Hrvatskom športskom muzeju i obitelji Šuklje-Šturm. Uime obitelji okupljenima se obratila unuka Frana Šukljea Deana Šturm, rođena Šuklje. Ovom izložbom – rekla je još Zrinka Kušer – nastoji se djelomično promovirati naša bogata geološka zbirka koja zbog nedostatka stručnjaka s područja geologije, stoji uvijek negdje na margini.

4-1024-x-768

8-1024-x-768

Izložbu je, uz ravnatelja Samoborskog muzeja Miroslava Milonjića, izrazivši zadovoljstvo zbog mnogih novih otkrića iz prošlosti našega grada, otvorila potpredsjednica Gradskog vijeća Samobora Maja Gračanin rekavši da se na ovaj način zaboravu otima još jedan velikan koji je svojim djelovanjem zadužio i Samobor i Hrvatsku.

3-1024-x-768

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    Katalog i sve tiskane materijale osmislila je ekipa dizajnera Studija Imago iz Samobora kojima je g Kušer također zahvalila na golemom trudu i novim nadahnutim idejama. Hvala na uvrštenju