Posljednje srpanjske nedjelje – “Janinovsko prošćenje” na Anindolu

30. srpnja 2016.
Komentari isključeni
1.654 Pregleda

Ovogodišnja vanjska proslava blagdana Svete Ane u Samoboru održat će se sutra, u nedjelju, 31. srpnja. Prvu misu u 8 sati služit će domaći župnik, prečasni Davor Štuljan, a u 9 sati kapelan, velečasni Josip Čulig. Središnje misno slavlje bit će u 11 sati, a njega ove godine predvodi župnik župe Blaženog Alojzija Stepinca u Zagrebu, magistar Antun Vukmanić. Predvoditelj euharistije u 17 sati bit će mladomisnik, velečasni Marko Čolak, koji je donedavno u Samoboru obavljao đakonsku službu.

2 (1024 x 768)

Zbog proslave na Anindolu, sutra su u samoborskoj župnoj crkvi svete mise samo u 8 i u 19 sati.

4 (1024 x 768)

Nakon jutarnjeg duhovnog programa kod kapele Svete Ane na Anindolu, Udruga Etno fletno priprema proštenje na Tanc placu. Odvijat će se između 12 i 17 sati, a uz pjevače, plesače i svirače iz Etno fletna, vjernike i proštenjare na ovom tradicijskom okupljanju i druženju, zabavljat će i etno duo Gordana Lach i Željko Grabovec, Tamburaški sastav Samoborci, zatim KUD-ovi Licitar s Đurđicom Pleše Vujicom, Strmec, Kraluš iz Stupnika, Oton Župančić iz Artiča u Sloveniji te Anton Kreč sa ženskim sastavom Ljudske pevke Žejno. Na kraju proštenjarskog programa nastupit će Etno band.

7 (1024 x 768)

Juraj Čiček i njegova CSI ekipa “Oče pit” zaduženi su za okrjepu, a na Tanc placu će se naći i drugi proizvođači prigodnih domaćih proizvoda.

6 (1024 x 768)

Pokrovitelji i suorganizatori programa, Grad Samobor i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, uz domaćina i organizatora, Udrugu Etno fletno, pozivaju sve na “Janinovsko prošćenje”, sutra u podne na Tanc plac na Anindolu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

 1. Avatar

  Samoborski list 1905. godina
  Aninsko proštenje bilo je prekjučer vanredno posjećeno. Silan broj izletnika prispio je iz Zagreba, te su vlakovi, koji su gotovo svaki sat općili, bili krcati putnicima. Bilo je izletnika i na biciklima, motociklima i automobilima…..

  Samoborski list 1906. godina
  Aninsko proštenje. U nedelju, dne 30. pr. mj. održano je u ubavom Aninu perivoju godišnje proštenje, koje je bilo vrlo animirano. Anin perivoj bio je živ od rana jutra do noći. Bilo je na hiljade gostiju iz Zagreba i bliže okolice. Svirala je jaskanska glazba o kojoj se možemo samo najpohvalnije izraziti. Uopće je ovo proštenje daleko nadmašilo sva dosadašnja.

  Samoborski list 1907. godina
  Aninsko proštenje u Samoboru. Prošli je tjedan igrao važnu ulogu u samoborskom javnom životu, jer ne samo da su mnoge naše Ane, Anke, Janice i Ančice slavile svoja godovna, već se dne 28. pr. mj. održalo toliko omiljeno aninsko proštenje. Ovo proštenje nije priraslo samo srcima Samoboraca već su ga zavoljeli i ostali naši susjedi a osobito zagrepčani. To je dokaz i onaj golemi broj izletnika, koji je dohrlio iz srca Hrvatske na grudi gostoljubivog Samobora…

  Samoborski list 1907. godina
  Primamo iz općinstva: Kod aninskog se proštenja pokazalo, da se na plesalištu za vrijeme plesa dizala nesnosna prašina.
  Bilo bi u interesu zdravlja i odijela, da se ta prašina prije svake zabave koja se drži u Anin-perivoju, ukloni…