Prvi koraci budućih znanstvenika

23. srpnja 2016.
Komentari isključeni
1.683 Pregleda

Ovogodišnja, šesta po redu, samoborska Ljetna tvornica znanosti završava danas. Odvijala se od ponedjeljka, 18. srpnja, u 9 radionica s 45 polaznika. U radionice su, kao i uvijek, bili uključeni samoborski osnovci te po prvi put srednjoškolci.

2 (1024 x 768)

3 (1024 x 768)

Voditelj i koordinator programa Sunčan Stilinović ističe da su mladi ove godine iznimno dobro prihvatili ponuđene sadržaje. Oni najmlađi, trećaši i četvrtaši, bavili su se mikrobiologijom s dobrim i lošim mikrobima, odnosno “travama” i slaganjem herbarija. Pritom su se “napitali” i “naodgovarali” na ona standardna zašto-zato pitanja, koja zvuče jednostavno, ali odgovori na njih nisu baš uvijek tako laki. U jednoj radionici petaša i šestaša te sedmaša i osmaša, djelovale su i dvije ekipe iz psihologije, od kojih se jedna bavila psihologijom općenito, a druga bile više koncentrirana na mozak.

7 (1024 x 683)

6 (1024 x 683)

Jedni su “radioničari” u Ljetnoj tvornici znanosti odlučili složiti podmornicu na daljinsko upravljanje, a drugi su, pak, izučavali acetilsalicilnu kiselinu koju najviše poznajemo kao aspirin, pa su nešto takvo sami pokušavali napraviti i usporediti razliku između svog i pravog aspirina. Srednjoškolci su se bavili kemijom i kemijskom ravnotežom pokušavajući odgovoriti na pitanje zašto baš sve u prirodi teži nekoj ravnoteži.

9 (1024 x 1289)

Bez voditelja, ove su radionice nezamislive. Ove ih je godine vodila iznimno raznolika ekipa iz gotovo cijele Hrvatske, sastavljena od medicinara, biologa, psihologa i matematičara, većinom studenata, kojima su se priključile i dvije znanstvene asistentice. Svi oni odlučili su potrošiti malo svog vremena i na popularizaciju znanosti – ističe Sunčan Stilinović.

8 (1024 x 683)

15 (1024 x 768)

U prostoru Osnovne škole Samobor, koja je uvijek odličan domaćin zaljubljenicima u znanstvene discipline, Ljetnu tvornicu znanosti za buduće mlade znanstvenike organizirala je Udruga Tvornica znanosti.

Snimili: Juliana Lana Prah i Edi Kirschenheuter

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.