Svetonedeljski vijećnici rebalansom proračuna osigurali sredstva za kupnju udžbenika

22. srpnja 2016.
Komentari isključeni
1.298 Pregleda

Svetonedeljsko gradsko vijeće, na sjednici održanoj u četvrtak, 21. srpnja, donijelo je rebalans proračuna čime su osigurali 1, 2 milijuna kuna za kupnju udžbenika za sve osnovnoškolce, polaznike tamošnje osnovne škole, ali i za učenike koji žive na području Svete Nedjelje, ali školu pohađaju u drugom gradu.

Najviše su porasli prihodi od poreza i prireza na dohodak, s oko 53, milijuna na oko 62 milijuna kuna. Veći su i prihodi od pomoći iz drugih proračuna, sa 4,69 milijuna na 5,77 milijuna kuna, od čega se 850 tisuća kuna odnosi na pomoć u sufinanciranju uređenja Mitnice. S druge strane, za oko 3 milijuna kuna planiraju se manji iznosi od komunalnih doprinosa i naknada. Ukupno prihodi proračuna rastu za 7 milijuna kuna te nakon rebalansa iznose 91,3 milijuna kuna.

Glavni razlog zašto se išlo u izmjene i dopunu proračuna upravo je kupnja udžbenika – obrazložila je pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela, Biserka Delač rekavši da će postupak javne nabave za kupnju udžbenika provoditi Osnovna škola Sveta Nedelja uz pomoć ovlaštenih predstavnika Zagrebačke županije, koja je osnivač škola na području Grada Sveta Nedelja.

Također rebalans svetonedeljskog proračuna odredio je i daljnja ulaganja u gradsku komunalnu infrastrukturu, pa su planovi njezina održavanja pretrpjeli manje izmjene. Tako su sredstva u iznosu od 200 tisuća kuna namjenjena za uređenje dječjih igrališta i ostalih javnih površina prenamjenom osigurana za uređenje parkirališta oko društvenih domova. U planu je uređenje parkirališta ispred društvenih domova u Jagnjić Dolu, Maloj Goricii Novakima , zatim dječjeg vrtića u Kerestincu, a oko 450 tisuća kuna namijenjeno je i za rekonstrukciju prizemlja doma u Rakitju za potrebe tamošnjeg DVD- Rakitje.

Za 350 tisuća kuna povećana su sredstva za program održavanja komunalne infrastrukture tj. tekuće održavanje prometnica. Osigurano je 370 tisuća kuna za rušenje restorana nekadašnjeg TOP-a u Kerestincu. Oko 270 tisuća kuna predviđeno je za sanaciju ulice Puhali gdje je napravljena oborinska odvodnja te oko 50 tisuća kuna za sanaciju djela Slavonske ulice u Strmcu. Manje korekcije su napravljene i u programima socijale i kulture.

Vijećnika Darija Zurovca (Nezavisni) zanimalo je kad će se urediti parkiralište u samom centru Grada te mogu li i srednjoškolci dobiti besplatne udžbenike. Prema riječima gradonačelnika Prahina prezentacija uređenja parkirališta bit će predočena vijećnicima na idućoj sjednici gradskog vijeća u rujnu, a što se tiče besplatnih udžbenika za srednjoškolce to nije u nadležnosti Grada Sveta Nedelja, jer na tom području nema niti jedne srednje škole.

Svetonedeljski vijećnici su prihvatili i IV. Izmjene i dopune Urbanističkog plana uređenja dijela naselja Strmec, Orešje, Bestovje i Novaki. Kako je pojasnio jedan od izrađivača plana, Zoran Perišić iz Urbanističkog zavoda Grada Zagreba u izmjene se išlo zbog usklađivanja s izmjenama nastalim u Prostornom planu uređenja Grada Sveta Nedelja.

Vijećnici su prihvatili i Izvješće o stanju u prostoru za razdoblje od 2010. do 2015., a koje je također obrazložio Zoran Perišić, napomenuvši da je riječ o zakonskoj obvezi.
Tijekom rasprave vijećnik Mario Čižmešija (SDP) upozorio je na stare vodovodne cijevi, kojima se ne zna godina ugradnje, a dio njih čine one koje sadrže beton i azbest pa je uključivši se u raspravu vijećnica Romana Semenić (SDP) apelirala na gradonačelnika kako se od Zagrebačkog holdinga treba tražiti njihova hitna izmjena.

Čižmešija je pitao i za provjeru dobivenih i prikupljenih podataka, a koji se odnose na procjenu ugroženosti od požara i drugih nepogoda. Zoran Perišić je odgovorio da su najviše podataka dobili iz Grada Svete Nedelje, ali i ostalih institucija koje brinu za komunalnu opremljenost prostora. Također je Perišić naveo da se u većini gradova na području Hrvatske ne zna kad su i od kojeg materijalna građene vodovodne cijevi što je problem koji trebaju riješiti u Vodoopskrbi i odvodnji.

Marija Čižmešiju zanimalo je i zašto u stanju u prostoru Svete Nedelje nije naveden termalni izvor vode koji je u privatnom vlasništvu. Rečeno je kako je izvor u postupku istraživanja te da zato nije naveden u dokumentu koji govori o stanju u prostoru. Nadovezala se i Romana Semenič rekavši kako joj nije jasno da se istražne radnje vezane za taj termalni izvor moraju vršiti tako dugo tj. od 1970. godine.

Vijećnici su prihvatili i izmjene i dopune odluke o obnavljanju dimnjačarskih usluga, a glavni cilj tih izmjena je, kako je pojasnila pravnica Grada Mirala Grgić, to da se spriječi da građani za istu dimnjačarsku uslugu plaćaju dva puta.
Dodajmo ovome da je novi potpredsjednik svetonedeljskog Gradskog vijeća, Mladen Katušić ( HSU). Naime on je zamijenio Freddyja Burića ( HSS) koji je dao ostavku, a sukladno stranačkom i koalicijskom dogovoru.

AKTUALNI SAT

Iz aktualnog sata izdvajamo pitanja vijećnika Darija Zurovca. Zanimalo ga je je li krenuo u izradu registra imovine te može li se iz proračuna sufinancirati prijevoz učenika koji pohađaju informatiku kao izborni predmet, budući da se nastava održava popodne, često u suprotnoj smjeni učenicima. Gradonačelnik Prahin je rekao kako je izrada registra u planu , a sve ovisi o novčanim sredstvima, a što se tiče izbornog predmeta informatike i sufinanciranja prijevoza Prahin je rekao kako se prijevoz treba riješiti na razini Zagrebačke županije koja je osnivač škole te je najavio da se razgovara o projektu uvođenja e-imenika i informatizacije cijele svetonedeljske škole.

Sva ostala pitanja vijećnika odnosila su se na uređenje prometnica, no prije toga je Drago Prahin iskoristio priliku da vijećnike upozna sa svime što se sve planira raditi i kojim tempom.

“Lovasićeva ulica u Strmcu bit će završena do rujna, u Starom hrastu u Rakitju u tijeku je rekonstrukcija kanalizacije koja je propakla pa će radovi potrajati duže, a nakon toga će se urediti i kolnik , odvodnja se radi u Gortanovoj u Strmcu, a nogostup u Svetonedeljskoj. U planu su radovi u Čižmešijinoj i Širanovićevoj u Kerestincu, Ulici Puhali u Kalinovici, popravci slijede u pojedinim ulicama, u planu je i uređenje nogostupa u Školskoj ulici, a za uređenje Harambašićeve u Strmcu i Ulice Braće Ribara u Bestovju čekaju se građevinske dozvole. Većina ulica koje su bile u planu gradnje za prvih šest mjeseci ove godine su završene” – rekao je Drago Prahin. No, tu nije bio kraj pitanjima vijećnika vezano za prometnice.

Vijećnika Marija Čižmešiju zanimalo je što je s ulicom Padež čiji stanovnici muku muče s vodom. Gradonačelnik Prahin je rekao kako je projekt gotov te je u tijeku rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, pa će još neko vrijeme morati pričekati da se problem riješi.

Vijećnicu Romanu Semenić zanimalo je kad će biti asfaltirana ulica Stanka Vraza u Svetoj Nedelji koja stoji raskopana već mjesecima, a nakon što je puknula vodovodna cijev. Zanimalo ju je i što je s Preradovićevom ulicom tj. otkupom dijela zemljišta za proširenje te ulice.

Gradonačelnik Prahin je odgovorio kako u Preradovićevoj ulici treba riješiti imovinsko – pravne odnose tj. čeka se ostavinska rasprava, a stanovnicima Ulice Stanka Vraza poručio je da se strpe i još neko vrijeme pričekaju asfaltiranje, jer oni su među prvima dobili vodovod u Svetoj Nedelji. Uređenje će se financirati sredstvima iz idućeg proračuna – dodao je Drago Prahin.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.