Novi “Susreti” pokrenuli još jedan karusel likovne ljepote

20. srpnja 2016.
Komentari isključeni
1.717 Pregleda

Više od godine dana prošlo je od prvih susreta likovnjaka nekoliko ogranaka Matice hrvatske na prvoj iz serije izložbi pod nazivom “Susreti”. Novi serijal ovih izložbi otvoren je sinoć u maloj dvorani Galerije Prica gdje su svoje radove izložili članovi likovnih odjela Matice hrvatske iz Samobora, Svete Nedelje, Jastrebarskog, Zaprešića i Garešnice. Najviše autora na ovoj izložbi ima domaćin, samoborski ogranak. Uz 10 njihovih likovnjaka (Tanju Antolin, Đurđicu Debogović, Vladu Gvozdanovića, Franju Jurčina, Grozdanu Korpar, Milana Kuhara, Nevenku Miklenić, Maju Šmit, Snježanu Zakanj Radovanić i Dunju Božek Zubak), prisutno je i po troje autora iz Svete Nedelje (Jasminka Banušić, Nikolina Gorišek i Biserka Jajić Habdelić) i Zaprešića (Ivan Čačić, Dragutin Grgas i Ivan Čedomir Ostreš), jedan iz Jastrebarskog (Josip Falica), a iz malo udaljenije Garešnice njih šestero (Zdravko Damjanović, Ivana Kozmar, Tatjana Kreštanj, Slavica Novaković Kovačić, Milka Prodanić i Alojz Vragolović).

3 (1024 x 768)

4 (1024 x 768)

-Za ove se izložbe odmah znalo da će postati tradicionalne, nesklonim vremenima usprkos, zbog kvalitete umjetnika i radova koji su na njima prezentirani – rekao je na otvorenju izložbe voditelj likovnog odjela Matice hrvatske u Samoboru, profesor Željko Nemec. Dodao je da susreti, druženje i interakcija matičinih ogranaka zapravo i predstavljaju jezgru i smisao djelovanja Matice hrvatske. Potom je pojedinačno predstavio 30-ak likovnih kreacija smještenih u izložbenom prostoru zaključivši “Neka karusel ljepote otpočne!”

8 (1024 x 768)

7 (1024 x 768)

Riječ je o putujućem karuselu, koji će, nakon dva tjedna izlaganja u Samoboru i kratke stanke, sredinom rujna biti premješten u zgradu gradske uprave u Svetoj Nedelji.

11 (1024 x 768)

12 (1024 x 768)

Ova bi manifestacija, prema zamisli Željka Nemeca, trebala prerasti i u šire druženje drugih odjela, a ne samo likovnog. Da to može biti tako pokazalo je već i otvorenje ove izložbe kojemu su se pridružili glazbenici, violinist Ivan Mužanić iz samoborske Matice, te bračni par Palić, Martina i Robert, iz Ogranka Matice hrvatske u Svetoj Nedelji. Priredili su kratak, ali impresivan glazbeni uvod na početku programa te izazvali i književnike matičnih odjela da za sljedeće Susrete prirede nešto slično.

10 (1024 x 768)

5 (1024 x 768)

Izložbu je otvorenom proglasio gradski pročelnik za društvene djelatnosti, profesor Juro Horvat, koji je zahvalio “matičarima” na uloženom trudu u njihov novi projekt i naglasio kako će ova izložba oplemeniti aktualni program “Ljeto u Samoboru”. Izložba “Susreti” u maloj dvorani Galerije Prica može se razgledati do kraja srpnja u radno vrijeme Galerije Prica, od utorka do četvrtka od 9 do 14, petkom od 13 do 19, a subotom i nedjeljom od 10 do 17 sati.

9 (1024 x 768)

6 (1024 x 768)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.