Proslavljen Dan Zagrebačke županije

15. srpnja 2016.
Komentari isključeni
1.438 Pregleda

Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije u povodu obilježavanja Dana županije održana je danas u Hotelu International u Zagrebu u prisutnosti više od 300 uzvanika. Sjednici su nazočili predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, izaslanik i posebni savjetnik predsjednice Republike Mate Granić, zamjenica gradonačelnika Zagreba Vesna Kusin, predsjednik Skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić te mnogi drugi uzvanici i prijatelji Zagrebačke županije.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako je Zagrebačka županija i nadalje jedna od gospodarski najstabilnijih županija u Hrvatskoj. -Prema broju poduzetnika smo na četvrtom mjestu, a gledajući porast njihovih ukupnih prihoda od 12,5 posto u 2015. godini, svrstani smo na drugo mjesto, odmah iza Grada Zagreba. Također, uspoređujući ostvareni neto financijski rezultat poduzetnika tj. razliku između ostvarene dobiti i gubitka svih poduzetnika, poboljšali smo naš položaj i sada smo druga županija iza Zagreba. Također porasle su investicije za 18,2 posto, pa je dugotrajna imovina poduzetnika s područja Zagrebačke županije vrednija 6 posto u odnosu na 2014. godinu – rekao je Kožić.

U svom obraćanju župan je podsjetio i na neke nedavno realizirane investicije na području Županije, poput pogona Plive u Savskom Marofu vrijednog 100 milijuna dolara i logističkog centra tvrtke Kaufland u Jastrebarskom ukupne vrijednosti od 75 milijuna eura. -U Općini Luka izgrađen je logističko-distributivni centar Lagermax vrijedan 90 milijuna kuna, a u Rugvici distributivno-logistički centar tvrtke RALU – investicija vrijedna 150 milijuna kuna. U gospodarskoj zoni u Pisarovini već su otvorena dva objekta tvrtke Kralj Metala Alati, u kojoj je dosad zaposleno više od 200 ljudi, a izdali smo uporabnu dozvolu i za treći objekt. Radi se o investiciji ukupne vrijednosti od 23 milijuna eura. Raduje nas i što IKEA najavljuje daljnje širenje i investiranje na našem području – dodao je Kožić.

Uz poduzetništvo, Kožić je izrazio zadovoljstvo jačanjem turizma na području Županije koja je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila čak 43 posto više turističkih noćenja u odnosu na isto razdoblje u 2015. godini. -Na našem području gradi se i novi putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb, investicija vrijedna 243 milijuna eura. Razvoj Međunarodne luke Zagreb od velikog je značaja za privlačenje novih investicija i gospodarskih subjekata, te sve većeg broja turista koji posjećuju Hrvatsku – naglasio je župan Kožić. Istaknuo je i kako je krajem lipnja ove godine bilo 18,9 posto manje nezaposlenih u odnosu na početak godine, što je svakako brži postotni pad broja nezaposlenih u odnosu na Hrvatsku, a zabilježeno je i povećanje broja zaposlenih za 4,9 posto. -Želim naglasiti da smo jedna od tri županije, uz Grad Zagreb, koja više uplaćuje u državni proračun nego što iz njega dobiva, a dobitnici smo i priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna – rekao je župan.

Predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković rekao je da je Županijska skupština oduvijek bila i nastavit će biti mjesto ravnopravne, demokratske i konstruktivne rasprave čija je odgovornost “marom dobrog gospodara” raditi na dobrobit svih žitelja županije.

Mate Granić govorio je uime predsjednice Republike Hrvatske kao njezin izaslanik i posebni savjetnik naglasivši da će se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zalagati za snažnu financijsku decentralizaciju županija u Hrvatskoj i ubuduće.

Tradicionalni gost obilježavanja Dana Zagrebačke županije, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, Županiju je slikovito nazvao “krasnom ogrlicom oko grada Zagreba”, koja postaje sve sjajnija razvitkom malog i srednjeg poduzetništva, turizma te prometne infrastrukture na svom području. Istaknuo je i da rezultati koje postiže Zagrebačka županija opravdavaju koncept opstanka županija u Hrvatskoj, odnosno opravdava njihov smisao i postojanje.

Na svečanoj sjednici podijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije. Povelja Zagrebačke županije dodijeljena je Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije, Pčelarskoj udruzi Lipa Jastrebarsko 1990., Mješovitom pjevačkom zboru Kulturno-umjetničkog društva Ban Josip Jelačić, Udruzi Ivana Perkovca, paraolimpijki Mariji Horvačić i Obrtu za prijevoz i usluge Vlahovac. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je poduzeću ŽE-MA d.o.o., koje već 20 godina uspješno posluje na domaćem i inozemnom tržištu, karate reprezentativki Ani Lenard koja je četiri puta proglašavana najboljom sportašicom Zagrebačke županije, te poduzeću za proizvodnju predmeta iz plastičnih masa Ivanićplast d.o.o.

2 (1024 x 682)

Nagradu Zagrebačke županije za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobio je učenik trećeg razreda Srednje škole Dugo Selo Marko Miroslav Bača koji je u 2015. godini osvojio prvo mjesto na Županijskom natjecanju iz Osnova i mjerenja u elektrotehnici.

Zahvalnica predsjednika Županijske skupštine dodijeljena je Janu Flegaru iz Taekwondo kluba Bistra za naročita postignuća i doprinos u području sporta i Josipi Gvozdanić, studentici pjevanja iz Kravarskog, za doprinos kulturnoj i društvenoj promociji Zagrebačke županije.

Zahvalnica župana dodijeljena je i Marijanu Lukšiću, predsjedniku Lovačke udruge Srna iz Samobora, za naročita postignuća i doprinos na područjima iz samoupravnog djelokruga Zagrebačke županije i Svetlani Lukić, voditeljici i koreografkinji Baletnog studija Jastrebarsko, za djelovanje na kulturnoj i društvenoj promociji Zagrebačke županije.

Inače, Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759. kada joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a 17. srpnja slavi se kao Dan Zagrebačke županije.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    kaj meštar od golfa ne smije prisustvovati, ili se vani bavi golfovima dok drugi slave ili to nije bilo slavlje partijske sloge