Povijest Kerestinca – opomena i za aktualni društveni trenutak u Hrvatskoj

14. srpnja 2016.
Komentari isključeni
1.327 Pregleda

Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske i njegove podorganizacije organizirali su jutros kod spomenika ispred Dvorca Erdödy u Kerestincu, komemorativni skup u povodu jubilarne, 75. obljetnice neuspješnog pokušaja proboja zatočenika iz tog nekad zloglasnog ustaškog logora. Komemoriralo se i ovom prigodom svim žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, a poglavito, kako su naglašavali govornici na skupu, žrtvama iz skupine tadašnjih hrvatskih javnih i kulturnih djelatnika lijeve orijentacije, koji su stradali 14. srpnja 1941. godine. Među najpoznatijim logorašima u Kerestincu bili su Božidar Adžija, Otokar Keršovani, Ognjen Prica i August Cesarec.

3 (1024 x 768)

Oslobođenje zatočenika u Kerestincu bila je jedna od prvih organiziranih oružanih akcija protiv ustaškog terora. No, samo je 14 od 111 logoraša uspjelo preživjeti loše organiziran proboj iz logora i domoći se slobode. Ostali su ubijeni ili koji dan kasnije uhićeni i nakon toga strijeljani na Dotršćini u Zagrebu. Taj čin bio je odmazda i za atentat na ustaškog agenta Ljudevita Tiljka nekoliko dana prije proboja.

7 (1024 x 768)

Na skupu, koji je moderirao Franjo Golenko, govorili su predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin i predsjednik Savjeta SABE Ivan Fumić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

5 (1024 x 768)

Uz osvrt na te dane na početku Drugog svjetskog rata nisu se susprezali govoriti ni o aktualnom političkom i društvenom trenutku u Hrvatskoj. Naročito radikalan bio je Ivan Fumić govoreći o novoj fašizaciji Hrvatske i jačanju ustaštva ne samo među ekstremnim političkim opcijama već i u redovima visokih političkih dužnosnika aktualne hrvatske vlasti. -Pojedinci u našoj zemlji očito ne mogu shvatiti s kakvim je rezultatom za ustaški i nacistički pokret završio Drugi svjetski rat što je poznato cijelom svijetu – rekao je Fumić osvrnuvši se i na provokativni šator pravaša kod spomenika ustanicima u Srbu. Sve to, kao i brojni nacionalistički ispadi na sportskim terenima, utječu na reafirmaciju proustaških ideja – smatra Ivan Fumić.

10 (757 x 568)

Franjo Habulin je istaknuo da su ovakva okupljanja potrebna ponajprije zato da se sjetimo svih nestalih i stradalih za vrijeme Drugog svjetskog rata. Nadalje – rekao je Habulin – moramo nastaviti slaviti velike obljetnice iz vremena Narodnooslobodilačke borbe jer je ta borba iznjedrila Hrvatsku slobodnu od fašističke okupacije i kvislinških režima koji su tada vladali na ovim prostorima. -Iz te borbe – dodao je još Franjo Habulin – proizašla je i civilna vlast čijom je zaslugom nakon Drugog svjetskog rata i dio otetog teritorija Hrvatske pripojen Matici zemlji, pa je Hrvatska na kraju osvanula u granicama u kojima je i danas, a za koje su ne tako davno ginuli i hrvatski branitelji u Domovinskom ratu.

8 (1024 x 768)

Milan Bandić je rekao da se u Dvorcu Kerestinec dogodio nezabilježen zločin u hrvatskoj povijesti, ali i da pojedinačni zločini pripadnika partizanskog pokreta nakon Drugog svjetskog rata moraju biti kažnjeni. No, sve se to ne može uspoređivati s NDH, državom za koju jedanput za svagda treba reći da je bila zločinačka, izdajnička i kvislinška – zaključio je, višekratno prekidan pljeskom, Milan Bandić.

6 (1024 x 768)

Među različitim izaslanstvima na komemoraciji je bilo i samoborsko koje je predvodio predsjednik Gradskog vijeća Branimir Šiljak. Uime SDP-a Svete Nedelje vijenac je kod spomenika žrtvama fašizma položio njegov politički tajnik Mario Čižmešija.

9 (1024 x 768)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

  1. Avatar

    nije to nikakva povijest Kerestinnca, tu su laži, obmane koje se plasiraju preko 70 godina. nije baš sveistina kaj je danas izgovoreno, Bandić dopeljal svoju penzičku bulumentu koja ga prati po takvim, da dobo jedu i piju, a pojedincu mu služe za širenje mržnje, kao u srbu je 27, srpnja ustao hrvatski narod, a ustvari su ustali četnici na hrvatski narod, gdje se da- nas izgubio antifašista beljak, vjerojatno je ordinirao na golfu.