Samobor za transparentnost proračuna dobio srednju ocjenu

9. srpnja 2016.
Komentari isključeni
1.494 Pregleda

Institut za javne financije predstavio je rezultate istraživanja proračunske transparentnosti svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica tj. županija, gradova i općina.

Premda se transparentnost proračuna lokalnih jedinica iz godine u godinu poboljšava – s prosječnih 1,75 u prethodnom, na 2,35 u ovom ciklusu istraživanja – stanje je i dalje nezadovoljavajuće.

Najtransparentnije su županije (prosjek 4,3), pri čemu je čak 11 županija objavilo svih pet ključnih proračunskih dokumenata, a to su godišnje izvršenje proračuna za 2014., polugodišnje izvršenje proračuna za 2015., prijedlog proračuna za 2016., izglasani proračun za 2016. i priručnik proračuna za građane za 2016.

Transparentnost gradova (prosjek 3,05) je niža od županijske, a samo je 25 od 128 gradova objavilo svih pet dokumenata. Samobor je zaslužio ocjenu 3, objavivši 3 od ukupno 5 proračunskih dokumenata. Susjedna Sveta Nedjela s ocjenom 4 prednjači pred Samoborom, a Zagrebačka županija s ocjenom 5 dobitnica je priznanja Instituta za javne financije za transparentnost županijskog proračuna.

Transparentnost općina je uistinu loša (prosjek 2,04), a samo 8 od 428 općina je objavilo svih pet dokumenata.

Dodajmo ovome da su u obzir uzeti samo dokumenti koji su bili dostupni na službenim mrežnim stranicama jedinica lokalne samouprave o studenog 2015. do ožujka 2016. i to na dan pretraživanja mrežne stranice, ali ne i naknadno
objavljeni dokumenti. Takvim izračunom, razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je na svojim web stranicama objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.