Uvijek atraktivno i ukusno

4. srpnja 2016.
Komentari isključeni
1.340 Pregleda

Nebrojeni sati rada bili su uloženi u pripremu i realizaciju brojnih programa 31.-ih Dana rudarske greblice koji su završeni sinoć na rukometnom igralištu u Rudama na tradicionalan način, folklornim susretima sedam kulturno-umjetničkih udruga iz Zagrebačke županije, Istre i Slavonije. To su redom bili KUD Salinovec, Veterani Folklornog ansambla Ivan Goran Kovačić, KUD Dvigrad iz Kanfanara u Istri, KUD Hruševec Kupljenski, zatim KUD Slavonija iz Soljana, Hrvatsko kulturno pjevačko društvo Bosiljak iz Čučerja i domaćin i organizator manifestacije, KUD Oštrc. U pretprogramu su nastupila dva tamburaška sastava, grupa Bandersolj, sastavljana od Gradišćanskih Hrvata koji žive u Mađarskoj te domaće Zlatne godine, a u završnom, zabavnom programu, pred mnoštvom okupljenih, svirala je i pjevala grupa Loco. Voditelj programa bio je Mislav Maroević.

3 (1024 x 768)

12 (1024 x 768)

Najbolju rudarsku greblicu od sira i zelenjave, ove je godine, od 18 pristiglih na ocjenjivanje, pripremila Ana Vlašić iz Podvrha, odnosno, kako je priznala, njezina mama rodom iz Ruda. Puna usta posla imali su članovi žirija, Andrejas Nikl, Renata Lehpamer i Martin Skendrović, pojačani ove godine sa stručnjakinjama s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Draženkom Komes i Dubravkom Novotni. Najprije su izbor suzili na 5 greblica, a potom dosta dugo vijećali o sitnicama, odnosno ukusnim detaljima koji su prevagnuli u korist rudarske greblice prijavljene pod simboličnom šifrom Nostalgija.

17 (1024 x 768)

19 (1024 x 768)

-Zelenu greblicu je teže spraviti u odnosu na onu s orasima – objasnio je predsjednik žirija Andrejas Nikl – dodavši da u “zelenu” greblicu ljudi stavljaju svašta, od blitve, poriluka, metvice i tako dalje, pa nekad pretjeraju i imaju poteškoća. Za sve sudionike ovog gastronomskog natjecanja sponzori i donatori organizatora manifestacije osigurali su poklon bonove u vrijednosti od stotinjak, pa do 500-tinjak kuna.

22 (1024 x 768)

23 (1024 x 768)

Zamalo je i ovogodišnju “Greblicu”, kao i mnoge dosad, okupala kiša, ali se vrijeme, srećom, tijekom dana stabiliziralo i bilo je na kraju i više nego ugodno, i za izvođače programa, ali i za nekoliko tisuća posjetitelja koji su tijekom dana boravili u Rudama. Nahranila ih je Pekarnica Nikl greblicama od sira, s orasima i sa zelenjavom, a za žedna grla brinuli su se “Trušari”.

7 (1024 x 768)

14 (1024 x 768)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.