DVD Bobovica proslavio 60 godina svog uspješnog i uzornog rada

4. srpnja 2016.
Komentari isključeni
2.001 Pregleda

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bobovica jučer je nizom aktivnosti, budnicom ulicama mjesta za što se pobrinula Limena glazba DVD-a Plešivica, svetom misom u kapelici svetog Florijana, koju je predvodio samoborski župnik i dekan prečasni Davor Štuljan, mimohodom sudionika proslave od kapelice do vatrogasnog doma i svečanom sjednicom, proslavilo velikih i dugih 60 godina uspješnog rada. Slavili su svi, operativni vatrogasci društva, vodstvo DVD-a, djeca i vatrogasna mladež, podupirajući članovi društva, predstavnici prijateljskih društava, gosti i uzvanici iz Grada Samobora, Hrvatske vatrogasne zajednice i vatrogasnih zajednica Županije i Grada.

SONY DSC

SONY DSC

Sažeto, u samo 15-ak minuta, predsjednik DVD-a Bobovica Zdenko Jednar na svečanoj je sjednici iznio je povijest rada društva, pa je govorio o prvoj ručnoj pumpi društva koja je ujedno bila izložena ispred vatrogasnog doma, prvoj vatrogasnoj zastavi, početku izgradnje vatrogasnog doma, prvom vozilu i prvim intervencijama, prvom pionirskom vatrogasnom odjeljenju, prvoj vatrogasnoj vježbi društva i prvim proslavama i vatrogasnim zabavama, pa tako redom kroz 6 desetljeća, sve do danas.

3 (1024 x 768)

4 (1024 x 768)

-Društvo danas posjeduje vatrogasno radno vozilo Mercedes Sprinter, dva vatrogasna objekta površine 450 četvornih metara i gotovo svu propisanu vatrogasnu opremu za vatrogasna društva C kategorije – rekao je Jednar – dodavši da je veći dio opreme dosta star, ali uz trud i spretne ruke majstora ovog DVD-a oprema je uredno servisirana, a uz pomoć Grada nabavljeno je i dosta nove opreme. Danas DVD Bobovica broji 78 članova, a od tog broja 27 operativnih, među kojima je 20 muškaraca i 7 žena. Vatrogasni ispit s važećim liječničkim pregledom ima 12 operativaca. Društvo je posebno ponosno na velik broj mladih, 16-ero djece od 6 do 12 godina i 16 članova vatrogasne mladeži od 13 do 17 godina. I ono što je najvažnije, Dobrovoljno vatrogasno društvo Bobovica promicatelj je, pokretač i sudionik skoro svih društvenih aktivnosti u mjestu.

8 (1024 x 768)

10 (1024 x 768)

Uz ostale, slavljenicima su čestitali zamjenik gradonačelnika Željko Stanec te gradski vatrogasni čelnici Željko Koščica i Mladen Žitković. Dogradonačelnik Stanec uručio je zapovjedniku DVD-a Bobovica Jurju Čičku donaciju u vrijednosti od 224 tisuće kuna za nabavu novog vatrogasnog vozila.

12 (1024 x 768)

7 (1024 x 768)

Uime predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanadera i 15 tisuća županijskih vatrogasaca, sve vatrogasce iz Bobovice pozdravio je predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije i predstavnik Hrvatske vatrogasne zajednice Stjepan Ptiček. Naglasio je kako ovakvu donacija Grada, uz redovito finaciranje djelatnosti, nema niti jedno vatrogasno društvo u Hrvatskoj. -Time Grad Samobor – dodao je – pokazuje koliko cijeni marljive i poštene ljude.
Svečanost se odvijala pod velikim šatorom na vatrogasnom poligonu.

5 (1024 x 768)

Za kraj je priređeno i vatrogasno natjecanje, 15. Kup Bobovice, uz sudjelovanje 30-ak ekipa iz okruženja. Među djevojčicama pobijedila je prva postava DVD-a Lasinja, drugi je bio DVD Sveta Nedelja, a od ekipa s ovog područja na 10. mjestu završio je DVD Rakitje. Kod dječaka prvi je ponovno bio DVD Lasinja, na treće mjesto plasirao se DVD Strmec, a na sedmo DVD Rakitje. Među ženskim A ekipama prvo je mjesto osvojio Buševec, a četvrte su bile vatrogaskinje iz Rakitje. Kod muških A ekipa pobijedio je slovenski PGD Bukošek, druge su bile Molvice, četvrti Kerestinec, a peti Strmec. Za natjecanje muških B ekipa bio se prijavio samo DVD Odranski Obrež.

14 (1024 x 768)

Vatrogasne desetine natjecale su se i u povlačenju užeta. Kod djevojčica je pobijedila Bistra, kod dječaka Lasinja, a primat i kod muškaraca i kod žena u toj uvijek atraktivnoj disciplini odnijeli su slovenski natjecatelji iz Bukošeka.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.