Dva dana “grebličarenja”

1. srpnja 2016.
Komentari isključeni
898 Pregleda

Dolazak srpnja u Rudama se već godinama poistovjećuje s rudarskom greblicom i njezinim danima. Tradicija koja je započela još davne 1985. i koja traje već 31 godinu, nastavlja se sutra i u nedjelju. Nakon što je KUD Oštrc – organizator manifestacije – prošle godine napravio iskorak s nekoliko novih i zanimljivih sadržaja, posjetitelje i ove godine očekuje program primjeren svim uzrastima. Na taj način KUD Oštrc samo potvrđuje visoku organizacijsku i sadržajnu razinu ove manifestacije posvećene istoimenom slanom kolaču od sira i oraha ili zelenja.

U subotu ujutro Rudari će nakratko doći u Samobor, zajedno s gostima iz Soljana, KUD-om Slavonija, ne bi li najavili početak manifestacije. Poslijepodne, od 16 sati, ispred Rudnika sveta Barbara održat će se Dječja greblica, uz nastupe nekoliko dječjih KUD-ova, dvije dječje predstave i radionice pod vodstvom animatorica udruge Laboratorij zabave. Od 21 sat na istom mjestu uslijedit će program pod nazivom “Greblica pri rudniku” gdje su glavne zvijezde Singrlice koje slave 10 godina svog i više nego uspješnog rada.

Prvi dio nedjeljnog programa počinje od 12 sati ponovno kod Rudnika. Razlog za dolazak u Rude bit će drugi po redu Gastro-vinski susreti. Ova zabavna gastro manifestacija predviđena je za sve dobne uzraste, pogotovo za one koji se odluče pripremu nedjeljnog ručka povjeriti vrsnim kuharima-amaterima iz Ruda i okolice. U natjecateljskom dijelu 6 ekipa pokušat će ispuniti postavljeni zadatak, a to je izrada mini greblica i priprema jela po izboru u tanjuru za kotlovinu. Jedini im je uvjet je da se ne smije pripremiti kotlovina. A u onom rekreativnom programu, posjetitelji će kušati što su ekipe pripremile, te probati pravi slavonski čobanac, domaće fileke, greblicu i premijerno proizvedeno rudarsko pivo Bergman. Cijeli ugođaj uljepšat će tri tamburaška sastava. Prikupljene donacije za hranu i piće KUD će iskoristiti za popravak instrumenata i nabavu nošnji. Program kod Rudnika traje do 17 sati, nakon čega se seli na rukometno igralište u centru Ruda.

Od 17 do 18 sati okupljene će tamo zabavljati tamburaški sastavi Bandersolj i Zlatne godine, a od 18 sati slijede međužupanijski folklorni susreti uz nastupe sedam KUD-ova. Za kraj zabavnog programa zasvirat će i zapjevati grupa Loco.

Organizatori također pozivaju sve koji žele i ove godine donijeti svoju greblicu na ocjenjivanje stručnom žiriju, da to učine u nedjelju od 17 do 18 sati. Greblicu, isključivo od sira i zelenja, potrebno je dostaviti u protvanu u prostoriju Rukometnog kluba Rudar na igralištu. Za sve natjecatelje predviđene su nagrade.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.