Susret uskočkih društava u Samoboru

29. lipnja 2016.
Komentari isključeni
1.001 Pregleda

U povodu održavanja Žumberačkog narodnog sabora, proteklog vikenda, organiziran je i susret uskočkih društava iz Klisa, Senja i Žumberka. U samoborskom grkokatoličkom centru Praoca Abrahama okupili su se u subotu, 25. lipnja, predstavnici uskočkih društava kako bi po prvi put zajednički obišli grob uskočkog kapetana Ivana Lenkovića koji se nalazi u slovenskom gradu Novom Mestu.

2 (1024 x 576)

Na putu prema Novom Mestu predstavnici udruga posjetili su dvor žumberačkog uskočkog kneza Radula Daje Vukovića koji se nalazi u Dobravi ob Krki kod Kostanjevice. Knez Vuković najhrabriji je žumberački ratnik koji se posebno istaknuo u borbi protiv Turaka u čuvenoj bitci kod Siska. Kao umirovljeni ratnik nastanio se u Kostanjevci gdje je i preminuo.

3 (1024 x 576)

Nakon dolaska u Novo Mesto uskočki predstavnici okupili su se u franjevačkoj crkvi u kojoj je pokopan najveći žumberački kapetan, Ivan pl. Lenković. Za slavnog kapetana zatim je služena panahida, odnosno bogoslužje za pokojne. Nakon molitve ispred originalne grobne ploče iz 16. stoljeća, uime svih potomaka uskoka položen je po prvi put u povijesti vijenac na kojem je zapisano: U spomen našem kapetanu Ivanu Lenkoviću – zahvalni Uskoci.

4 (1024 x 576)

Nakon komemoracije predstavnici uskočkih udruga okupili su se u nekadašnjem obiteljskom dvorcu kapetana Lenkovića u Otočcu ob Krki. U ovome dvorcu tijekom 16. stoljeća kapetan je okupljao uskočke vojvode i knezove s kojima je odlazio u mnoge neizvjesne bitke. Karlovačka teelevizija snimila je ovaj događaj i prikaz emisije moći će se vidjeti na Facebooku Žumberački uskoci. Iz Otočca su se Žumberčani, Senjani i Klišani uputili u Stojdragu gdje su obišli Uskočki muzej.

5 (1024 x 768)

Sutradan, u nedjelju, 26. lipnja, članovi povijesnih postrojbi zajednički su sudjelovali na svečanoj posveti zastave Žumberačkih uskoka, koju je u župnoj crkvi svetog Ivana Krstitelja u žumberačkom naselju Grabar, obavio ugledni žumberački svećenik, stavrofor Milan Vranešić. Nakon posvete zastave, članovi uskočkih udruga sudjelovali su na svetoj misi i kulturno-umjetničkom programu koji je priređen u povodu održavanja Žumberačkog narodnog sabora. Složnu braću iz Klisa, Senja i Žumberka u poslijepodnevnim satima ugostio je u svom obiteljskom domu Ivica Pavkovića. Uskoci su također obišli lokalitet Čeić draga i razgledali tamošnji izvor s kapelom te porušeni župni dvor.

Milan Radić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.