Najnovije
Isključenja struje 4. i 5. lipnja (3. lipnja 2020. 18:26)
Samobor je lepi varoš – Stojdraga (3. lipnja 2020. 16:36)
Velik odaziv – hvala svima! (3. lipnja 2020. 13:50)
Radovi na samoborskim prometnicama (3. lipnja 2020. 13:01)
Kakva nas budućnost čeka? (3. lipnja 2020. 11:34)
Online edukacija za male iznajmljivače (2. lipnja 2020. 16:03)

Ratni crteži Ivana Lackovića Croate izloženi u Vrbovcu

29. lipnja 2016.
Komentari isključeni
1.099 Pregleda

U okviru obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, u Vrbovcu je otvorena izložba ratnih crteža Ivana Lackovića – Croate „Crveno i crno“, i održana tribina o ratnim zbivanjima na području tog grada početkom Domovinskoga rata. Izložbu je otvorio zamjenik župana Damir Tomljenović, ujedno predsjednik županijskoga Odbora za hrvatske branitelje.

„Kao što se kaže, slika govori više od tisuću riječi. Ovdje su izloženi autentični crteži koje je Croata, kao pripadnik 65. samostalne bojne, slikao na ratištu. Ovo je krasna umjetnička izložba koja će u svakome od nas pobuditi razne osjećaje. Mi koji smo to prošli prisjetit ćemo se tih strašnih dana, a mlade generacije, koje su za Domovinski rat samo čule, dobit će impresiju kako su teška i tragična bila ta vremena. Ne ponovila se!“ , rekao je Tomljenović, dodavši da Domovinski rat nije dovoljno vrednovan u društvu. „I mi branitelji odgovorni smo da generacije koje dolaze znaju što se događalo“ naglasio je Tomljenović.

Izložene crteže Lacković je darovao suborcima iz 65. samostalne bojne, danas okupljenim oko Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata Ivanić-Grad. Darko Gerić, u ime te Udruge, rekao je da se „ne smiju zaboraviti rane devedesete“, te da su izloženi crteži jednostavni, snažni i potresni. „U njima dominiraju tek dvije boje, crvena koja simbolizira krv i crna kao simbol žalosti“ kazao je Gerić.

branitelji 1 (757 x 498)Nakon otvorenja izložbe održana je tribina na kojoj su govorili umirovljeni brigadni general Rudi Stipčić, umirovljeni brigadir Branko Gačak i Ivan Radoš iz Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Ovakve su tribine, rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović, prigoda da se na istinit način prikaže ono što se događalo u Domovinskom ratu, ali i prigoda da se prikupi što više materijala o tim događajima. „Mlade generacije imaju pravo znati istinu, a istinu smo dužni pronositi i zbog onih koji su u Domovinskom ratu dali svoje živote“ zaključio je Tomljenović.

Ivan Radoš govorio je o političko-sigurnosnoj situaciji pred početak Domovinskog rata, general Rudi Stipčić o obrani grada Zagreba i Zagrebačke županije tijekom 1991., dok je o ratnom putu 51. samostalne bojne Vrbovec govorio Branko Gačak, njezin ratni zapovjednik. Kroz bojnu je prošlo 927 branitelja, dva su poginula, 11 ih je ranjeno. Nakon oslobađanja vojarni u Križevcima, Varaždinu i Bjelovaru te sudjelovanju u protuzračnoj obrani Vrbovca, bojna je sudjelovala u ratnim operacijama na zapadno-slavonskom ratištu. Ustrojena je 29. srpnja 1991., a demobilizirana u srpnju 1992. godine.

General Stipčić predložio je da se na jednoj od idućih tribina govori o obrani Pokupskog i Lasinje, kao važnim sastavnicama obrane grada Zagreba, a prihvaćena je i sugestija da se detaljnije govori i o ulozi policijskih snaga početkom Domovinskoga rata.

branitelji 6 (757 x 505)

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.