Drago Prahin: “Ne možemo nekoga natjerati da se javi na natječaj”

29. lipnja 2016.
Komentari isključeni
1.376 Pregleda

Na dnevnom redu sjednice svetonedeljskog Gradskog vijeća, održane u utorak, 28. lipnja, bile su samo četiri točke pa je sjednica završila nakon svega sat vremena. Svetonedeljski vijećnici su većinom glasova donijeli odluku da nerazvrstane ceste na području Svete Nedelje u naredne dvije godine održava “Vrančić” obrt za građevinarstvo i prijevoz. Njihova ponuda vrijedna preko 8 milijuna kuna s PDV-om, jedina je pristigla na natječaj te je udovoljila svim propisanim uvjetima – obrazložio je Drago Prahin.

Vijećnicu Romanu Semenić zanimalo je kako to da se u posljednje vrijeme na natječaje javlja samo jedan ponuđač naglasivši da bi natječaje trebalo objavljivati ne samo na web stranici Grada i u narodnim novinama, već i u drugim medijima. Gradonačelnik Prahin pojasnio je da je isto bilo i kad su natječaji bili objavljivani u više medija te da Grad ne može nikoga prisiliti da se javi na natječaj. “Zakon o javnoj nabavi nije idealan, ali moramo ga se pridržavati, očito da puno tražimo pa se mnogi ne mogu javiti jer ne udovoljavaju uvjetima” – rekao je Prahin dodavši kako će se od 1. srpnja ponude na natječaje dostavljati isključivo elektronskim putem.

Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Svete Nedelje, Biserka Delač pojasnila je kako ništa nije sporno u tome što se javio jedan ponuđač, jer o najpovoljnijoj ponudi je bespredmetno raspravljati kad nije bilo drugog ponuđača dodavši da se natječaj ne može poništiti bez opravdanog razloga.

vijece2 (757 x 568)

Vijećnik Žarko Mihina je prigovorio da je ponuda nedorečena, jer se iz nje ne može iščitati što će oni sve raditi i gdje će taj novac biti utrošen. Vijećnik Ivica Vojvodić je pak istaknuo kako nije sporan izvođač, njegovo ime ili pak vrijednost ponude, nego isključivo kvaliteta njegovog rada i reference. “Nije meni problem ime Vrančić, nego to što opet gazim istu rupu” – slikovito je opisao Ivica Vojvodić.

Gradonačelnik Prahin je odgovorio kako s tim ne bi trebalo biti problema jer postoje tijela koja nadziru njihov rad.” Garancija da će izvođač napraviti posao iznosi 1, 4 milijuna kuna, a za ozbiljnost ponude dao je 100 tisuća kuna. Kredit koji će u tom iznosu podići i vraćati je garancija da će posao odraditi , jer sve što ne bude dobro napravljeno iz toga će se naplatiti” – pojasnio je Drago Prahin.

Vijećnici su prihvatili i odluku da se Vodoopskrbi i odvodnji dozvoli gradnja javnog vodoopskrbnog cjevovoda u VI. Rakitskom odvojku. S obzirom da ta čestica nije bila u vlasništvu grada Sveta Nedelja, Grad ju je prvo morao otkupiti, potom uknjižiti u svoje vlasništvo te zatim dopustiti pravo stvarne služnosti Vodoopskrbi i odvodnji.

Vijećnik Ivica Vojvodić pitao je što je s registrom nerazvrstanih cesta i kako to da Grad često ne zna koje su prometnice u njegovom vlasništvu. Također je rekao da do sada nije dobio ni traženi popis državne imovine na području Grada Sveta Nedelja. Prigovorio je i kako su zapisnici sa sjednica Gradskog vijeća nepotpuni i da se rade tek forme radi.

Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Svete Nedelje, Biserka Delač je pojasnila kako je ustaljena praksa da se vlasništvo provjerava tek kad se nešto ide graditi.

AKTUALNI SAT

Tijekom aktulanog sata svetonedeljski gradonačelnik Drago Prahin potvrdio je da će svi osnovnoškolci s područja Svete Nedelje dobiti besplatne udžbenike pojasnivši da ta točka nije uvrštena u dnevni red ove sjednice jer još nije pripremljena, tj. u tijeku su pregovori sa Školskom knjigom. Isto tako treba napraviti i rebalans proračuna, jer za udžbenike je potrebno osigurati oko 1, 5 milijun kuna. Romanu Semenić je osim što je s udžbenicima zanimalo i što je s gradnjom kanalizacije od Kerestinaca do Svete Nedelje i kad će se nešto poduzeti da u slučaju obilnijih kiša ne poplavljuje Obrtnička ulica u industrijskoj zoni.

Gradonačelnik Prahin je pojasnio kako je izgradnju kanalizacije preuzeo Zagrebački holding i teško je reći kad će se projekti raditi jer to ovisi isključivo o njima. “Problem su u mnogim ulicama i neriješeni imovinsko – pravni odnosi, jer sada za svaku gradnju je potrebna građevinska dozvola. Pokušavamo sve, no s Holdingom je teško bilo što dogovoriti” – pojasnio je Drago Prahin.

Na upit Ivice Vojvodića zašto se stalo s uređenjem Mitnice i kad će autobusna stanica u Novakima dobiti nadstrešnicu Drago Prahin je odgovorio da su nadstrešnice u procesu nabave, a da dinamiku radova na Mitnici određuju isključivo konzervatori.

Stjepana Bošnjaka je zanimalo zašto se zemlja, sipina i ostalo odlaže na odlagalištu koje se nalazi u blizini silaska s autoputa na samom ulazu u Svetoj Nedelji. Gradonačelnik Prahin je rekao da je to privremeno i za sada jedino odlagalište koje je u vlasništvu Grada.

Freddiya Burića je zanimalo kada će biti gotovi planovi za uređenje dječjih igrališta.
Prema odgovoru Drage Prahina planovi uređenja su napravljeni, a nacrti će biti proslijeđeni predsjednicima mjesnih odbora s kojima građani mogu raspraviti jesu li zadovoljni s time i što bi eventualno trebalo popraviti.

Vijećnika Žarka Mihinu je zanimalo kad će biti uređena Rakitska cesta. Gradonačelnik Prahin je odgovorio kako Županijska uprava za ceste nije napravila projekt do kraja, nedostaje projekt za oborinsku odvodnju, pa je upitno kad će se krenuti u uređenje, jer treba napraviti dio Rakitske, od rotora do ciglane, zatim dio Ulice dr. Franje Tuđmana, od silaska s autoputa do Hoto centra. “Ovaj tjedan ćemo znati može li se ići barem u rekonstrukciju Rakitske ceste , od rotora do ciglane” – rekao je Drago Prahin.

Tko dozvoljava postavljanje i uklanjanje baznih stanica na području Grada Sveta Nedelja zanimalo je Stjepana Bošnjaka te kako to da Grad nije znao da su bazne stanice na njihovom zemljištu. Gradonačelnik Prahin je pojasnio kako dozvole daje isključivo resorno ministarstvo, a u čijem je vlasništvu zemljište na kojima su postavljene bazne stanice nije se znalo do nedavno tj. do 2013. godine, kada je promijenjen Zakon o zemljišnim knjigama. Teka tada je utvrđeno što je državno, a što gradsko zemljište.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.