Žumberački narodni sabor svečano započeo

27. lipnja 2016.
Komentari isključeni
1.520 Pregleda

U nedjelju 26. lipnja velikom svečanošću održanom u Grabru započeo je Žumberački narodni sabor.

Svečanu svetu liturgiju u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio  je predsjednik Organizacijskog odbora Žumberačkog narodnog sabora stavrofor Milan Vranešić. U koncelebraciji su sudjelovala još sedmorica svećenika grčkog i latinskog obreda iz Žumberka i okolnih gradova Samobora, Jastrebarskog i Karlovca.

zumberak 1 (757 x 568)Svečanost je započela blagoslovom zastave Žumberačkih uskoka i novoobnovljenog groba generala Vida Gvozdanovića koji se nalazi u župnoj crkvi. Nakon blagoslova vjernici su u procesiji krenuli prema spomeniku ispred župne crkve. Povodom 70-te obljetnice smrti u ime svih Žumberčana vijenac je ispred spomenika križevačkom vladiki dr. Janku Šimraku položio gospodin Ivan Šimrak. Upravo je biskup Janko Šimrak još 30-tih godina prošlog stoljeća započeo održavanje Žumberačkih narodnih sabora stoga je i obnova održavanja Sabora započela u njegovoj rodnoj župi.

zumberak 3 (757 x 568)Nakon polaganja vijenca u spomen Žumberačkim uskocima svijeće su ispred spomenika upalili predstavnici uskočkih udruga iz Senja, Klisa i Žumberka, a za njima i predstavnici lokalnih vlasti i lovačkih udruga. Poslije iskazivanja počasti zaslužnom križevačkom biskupu dr. Janku Šimraku i uskocima uslijedila je svečana sveta liturgija koju su svojim pjevanjem uzveličali članovi Kora Presvete Bogorodice iz Samobora. Okupljenim vjernicima prigodnu propovijed je održao stavrofor Milan Vranešić istaknuvši lik biskupa Šimraka kao onoga koji je znao prepoznati potrebe svog žumberačkog – hrvatskog naroda.

“Živio je sa svojim Žumberčanima, poticao ih na izgradnju i obnovu Žumberka, a ponajviše je vjeru svjedočio svojim očinskim primjerom i napose djelima. Zbog velikog zalaganja za napredak Žumberka mi se njega i danas, sedamdeset godina nakon njegove smrti, sjećamo s najvećim poštovanjem. On nam je uzor kojeg želimo nasljedovati u održavanju Žumberačkih narodnih sabora. Smisao je održavanja narodnih sabora da se široki broj ljudi uključi u zajedničku inicijativu za poboljšanjem kvalitete života. U zajedništvu svećenstva i naroda započinjemo raditi na programu koji ćemo dostaviti vlastima od kojih očekujemo konkretne rezultate u podizanju kvalitete života u Žumberku. S tim ciljem smo se danas ovdje okupili, stoga vas sve pozivam da se svatko na svoj način u narednim mjesecima uključi u rad Žumberačkog narodnog sabora”, kazao je Milan Vranešić.

zumberak 5 (757 x 568)U daljnoj propovijedi o. Vranešić je istaknuo kako Žumberački narodni sabor započinje svoj rad pod zaštitom Žumberačke Bogorodice čiji je lik istaknut u središtu crkve. U povodu održavanja Žumberačkog narodnog sabora u Grabar su donesene i moći sv. Lepolda Bogdana Manića i blaženog Alojzija Stepinca koje su za vrijeme svete liturgije postavljene pred lik Žumberačke Bogorodice. Na kraju svete liturgije vjernici su pojedinačno cjelivali svete moći hrvatskog sveca i blaženika. Po završetku liturgijskog slavlja uslijedio je svečani čin otvaranja Žumberčakog narodnog sabora. Simboličnim zvonjenjem sa malim zvoncem predsjednik Organizacijskog odbora o. Milan Vranešić označio je početak rada Sabora. Potom su, pred više stotina okupljenih gostiju, nastupili su članovi kulturno-umjetničkih društava iz Samobora, Slavetića, Svete Jane i Bratine.

zumberak 6 (757 x 568)Na obnovljenom Žumberačkom narodnom saboru sudjelovali su Žumberčani iz svih žumberačkih naselja od Radatovića, Kašta, Sošica, Kostanjevca, Kalja, Mrzlog Polja i Stojdrage pa sve do Grabarka i Pećna. Prema kazivanju starijih generacija ovim veličanstvenim skupom u Grabru ostvareno je najljepše zajedništvo svih Žumberčana. Najveća svečanost koja je u posljednjih osamdeset godina održana u Istočnom Žumberku daje nadu da će se nakon pokretanja rada Žumberačkog narodnog sabora ostvariti želje organizatora za boljim i kvalitetnijim životom svih stanovnika Žumberka.

(zumberacki.vikarijat.com)

zumberak 8 (757 x 568)zumberak 7 (757 x 568)

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.