Samoborci hodočastili u Mariazell

27. lipnja 2016.
Komentari isključeni
854 Pregleda

Pedesetak hodočasnika u organizaciji Samoborčeka i gospođe Ane Šoštarić – Špigelski hodočastilo je u srijedu, 22. lipnja u 300-tinjak kilometara udaljeni Mariazell, gdje se od 21.prosinca 1157. godine štuje Majka Slavenskih naroda.
Samoborci su na putu za Mariazell svratili u Štajerski gradić Frohnleiten gdje ih je dočekao i primio hercegovački franjevac fra Šimun Oreč. Po dolasku u Mariazell, nakon okrjepe, svečano su ušli uz zvonjavu crkvenih zvona kroz sveta vrata milosrđa u velebnu Gospinu baziliku.

Svetu misu na Gospinom oltaru predvodio je gvardijan franjevačkog samostana iz Samobora fra Nikola Vukoja, a suslavio fra Petar Žagar, župnik iz Hrvatskog Čuntića. Oni su ujedno bili i duhovno vodstvo ovog hodočasničkog puta. Na orguljama je svirao jedan od franjevačkih postulanata koji su također bili na hodočašću.

Inače, skupina Samoboraca jednom godišnje hodočasti u Mariazell koji se nalazi u visokim Štajerskim Alpama na 864 metara nadmorske visine. U sredini velebne bazilike nalazi se Gospina kapela u kojoj se nalazi Gospin kip izrađen od lipovog drveta, visok 49 centimetara i star preko 858 godina. Godišnje ovo svetište posjeti oko 700 tisuća hodočasnika, od kojih je oko 15% pješaka. Svetištem upravljaju benediktinci benediktinske opatije St. Lambrecht.

Francisko Pavljuk

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.