Može li virtualno druženje zamijeniti susret?

22. lipnja 2016.
Komentari isključeni
941 Pregleda

Može li virtualno druženje zamijeniti susret? Na to je pitanje, održavši u sklopu Građanskog utorka predavanje u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Samobor, sinoć pokušala odgovoriti Diana Mehremić-Prišuta, ravnateljica Waldorfskog vrtića u Samoboru. Prvotni naziv predavanja možda je bio zvučniji jer je glasio “Ne guglajmo nego se družimo”, ali je zamijenjen da ne bi zainteresirane navukao na pogrešno razmišljanje o upotrebi i korisnosti interneta u današnje vrijeme.

Uglavnom, predavačica je zaključila da tehnologija, uza svu svoju korisnost, u odnosima među ljudima ne može nikako zamijeniti osobni susret i kontakt. Iako nas virtualni svijet sve više obuzima, a i komunikacija preko mobitela ili interneta biva hrabrijom kada se nešto želi reći ili nekome prenijeti kakva poruka, moramo ipak znati što u odnosima među ljudima želimo da bismo na kraju znali i kako to ostvariti.

3 (1024 x 768)

Najosjetljivije skupine pritom su djeca – rekla je Diana Mehremić-Prišuta – zapitavši okupljene žele li svojoj djeci budućnost punu neprikladnih informacija s osjećajem hladnoće ili razvoj pun neposrednog kontakta s drugom osobom koji razvija toplinu i budi žar ne samo kod djece već i kod odraslih. To se odnosi i na dječje igre na otvorenom kakvih više nema jer su zapostavljene, pa i zaboravljene, a zamijenile su ih igrice iz virtualnog svijeta.

Izazov bi svakome trebao biti – rekla je predavačica – zabaviti se bez pića, razgovarati bez mobitela, sanjati bez droge, smijati se bez selfija i biti voljen bez posebnih uvjeta.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.