Obilna kiša ponovno stvorila probleme u Rudama i Grdanjcima

20. lipnja 2016.
Komentari isključeni
1.804 Pregleda

Obilna kiša ponovo je stvorila probleme na području Ruda gdje je za sav promet jutros bila zatvorena glavna prometnica na koju se izlila Gradna. Kako doznajemo od zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe grada Samobora, Mladena Žitkovića, voda nije ušla u kuće na području Ruda, no, pune ruke posla vatrogasci zbog poplavljenih podruma imaju u drugim dijelovima Samobora. Od jutra su imali više intervencija i to u Domu zdravlja u Samoboru, u naselju Perivoj u Mažuranićevoj ulici, zatim u ulici Taborec te na području Kladja.

Problem u Rudama prisutan je već godinama, a ne rješava se na odgovarajući način zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. U ostalim područjima voda u slučaju većih oborina prijeti zbog loše kanalizacije ili zbog loše gradnje i položaja kuća – rekao nam je Mladen Žitković.

Teren je prijepodne obišao i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec. Kaže kako sadašnje riješenje sa nekoliko cijevi koje su Hrvatske vode postavile kod obiteljske kuće Kelečić ne mogu primiti svu tu količinu vode i dok se taj problem ne riješi isto će se opet ponoviti.

“Problem je dublji nego li se misli, u tijeku je sudski postupak, jer je obitelj Kelečić tužila Hrvatske vode zbog štete koja im je nanešena uslijed poplava, pa je tu cijela priča stala i dok se proces ne završi ne može se ništa raditi na tom spornom području” – doznajemo od Željka Staneca.

polava 5 (757 x 505)

Kad i na koji način planiraju riješiti taj problem pitali smo nadležne u Hrvatskim vodama, no odgovor do ovog trenutka još nismo dobili.

Kritično je bilo i u Grdanjcima kod Kršlina. “Voda se izlila preko privremenog mosta. Taj dio vodotoka smo zacijevili sa šest cijevi promjera 80 cm, no ni one nisu mogle prihvatiti ovoliku količinu vode. U svibnju se taj most urušio, struka nam je sugerirala da moramo ići u projektiranje novog mosta. Situacija je takva da čekamo suglasnost za ishođenje projekte dokumentacije , no došlo je do problema, jer je most na granici Hrvatske i Slovenije. Kad dobijemo suglasnost od nadležnog ministarstva, Hrvatske vode će nam dati suglasnost za gradnju mosta” – rekao je Željko Stanec dodavši da se, otkako je u državi kriza vlasti, na sve dozvole čeka još duže nego obično.

poplava 6 (757 x 505)

Voda se prelila i preko mosta na području Grdanjaca i to prema Sokolović bregu. Most je ubrzo postao prohodan, a u budućnosti će se problem riješiti gradnjom novog mosta. Prema riječima dogradonačelnika Staneca, Grad je prikupio svu potrebnu dokumentaciju, a gradnja mosta planirana je u ovoj godini.

poplava 2 (757 x 505)

Izgradnjom tog mosta, ali i onog kod Kršlina, u budućnosti bi se trebalo spriječiti izljevanje vode na prometnice.

Dogradonačelnik Stanec poziva građane na strpljenjem i razumijevanje te ističe kako bi se ovakvi problemi puno prije riješili kada bi bili u nadležnosti grada Samobora.

“Najzadovoljniji bi bili, a za to se zalaže i gradonačelnik Beljak, kada bi se određene funkcije u državi decentralizirale i kada bi sve ono što se nalazi na području gradova i općina, bilo u njihovim nadležnostima, jer tada bi se znalo točno što je čija nadležnost i odgovornost i problemi bi se brže rješavali. Ovako su određene stvari u nadležnosti države, dijelom je nadležna županija, a tek onda gradovi što znači da treba puno sastanaka održati, no na njima se nažalost vrlo malo ili gotovo ništa ne može dogovoriti” – zaključio je Željko Stanec.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.