Glazbeni užitak uz puhački program

19. lipnja 2016.
Komentari isključeni
1.059 Pregleda

Uz 110. godišnjicu rođenja hrvatskog skladatalja Borisa Papandopula samoborski puhački ansambl Camerata Cantilly sinoć je, po treći put, u franjevačkoj crkvi priredio svoj koncert, koji je i ove godine, iako pred manjim brojem posjetitelja, ponajviše zbog sljedećeg tjedna u kojemu dosta Samoboraca koristi svoje stare godišnje odmore, pa je već negdje otputovala, donio raznovrstan program.

3 (1024 x 768)

U prvom dijelu koncerta ansambl je izvodio djela skladatelja iz 18. i 19. stoljeća, Franza Krommera, Antonia Salierija i Antonina Dvořáka, a nakon stanke, u drugom dijelu, započeli su s Papandopulovim Oktetom, remek-djelom domaće literature i jednim od rijetkih djela za puhački oktet u hrvatskoj glazbi. Nastavili su s Pietrom Montanijem, a završili ponovno s Antoninom Dvořákom.

4 (1024 x 768)

Pod umjetničkim vodstvom samoborskog klarinetista Mihaela Paara, Camerata Cantilly djeluje od 2014. godine kao komorni sastav puhačkih glazbala i jedini je ansambl takvog tipa u Hrvatskoj. Njegovu jezgru čini par oboa, klarineta, rogova i fagota. Na dvogodišnjicu svog prvog nastupa vratili su se u samoborsku franjevačku crkvu i ponovno izmamili pljesak publike.

5 (1024 x 768)

Ovaj komorni sastav čine klarinetisti Mihael Paar i Bruno Philipp, oboistice Vittoria Palumbo i Katarina Grubić, fagotisti Aleksandar Čolić i Vasko Lukas, rogisti Bank Harkay i Zoran Katić te kontrabasistica Helena Babić. Za njima je u dvije godine puno raznih nastupa u Hrvatskoj i Sloveniji, u okviru koncertnih ciklusa i međunarodnih festivala. Osim standardnog repertoara, u svoje programe uvrštavaju i obrade djela pisanih za velike simfonijske orkestre, zatim glazbu 20. i 21. stoljeća i novonastala djela skladana upravo za njih.

6 (1024 x 768)

Ukoliko ste propustili samoborski koncert sastava Camerata Cantilly, sutra, u ponedjeljak, 20. lipnja, isti će program biti izveden i u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu od 20 sati. Time ovaj ansambl zatvara ovu koncertnu sezonu.

7 (1024 x 768)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.