“A gdje je noćas ljubav zanoćila?”

19. lipnja 2016.
Komentari isključeni
1.807 Pregleda

Prolaz hrvatskih pjesnika kod Ljubičina groba pokraj župne crkve Svete Anastazije, jučer je ponovno, po 27. put, bio okupljalište pjesnika svih pjesničkih provenijencija na završnom programu ovogodišnjeg Festivala ljubavne poezije Vrazova Ljubica. Predvođeni Vrazom i Ljubicom, koje su utjelovili Zvonimir Kufek i Ivana Kokot, najprije su na Ljubičinom grobu odali počast ljubavi Stanka i Julijane, opjevane u Vrazovim Đulabijama.

3 (1024 x 768)

4 (1024 x 768)

Okupljenima su se obratili organizatorica i moderatorica programa Vesna Burić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda i jedini prisutni sudionik prve Večeri ljubavne poezije na Ljubičinom grobu, Stijepo Mijović Kočan dodavši da je Samobor i grad pjesnika, a ovo mjesto okupljanja duhovno uporište svim pjesnicima za daljnje stvaralaštvo. -Okupit se jedanput godišnje ovdje na neki je način i demokratski, i humano, i lijepo – rekao je pjesnik.

5 (1024 x 768)

6 (1024 x 768)

Na zidu uz Ljubičin grob već je puno ploča s mnoštvom životnih misli pjesnika koji su bili sudionici ovih susreta. Prema nepisanom pravilu manifestacije svake godine, naime, jedan od pjesnika dobije na zidu u Prolazu i svoju ploču. Ove godine to je bio pjesnik Esad Jogić čiji su stihovi “A gdje je noćas ljubav zanoćila” ostavili vječni trag na 27. Vrazovu Ljubicu.

10 (1024 x 768)

11 (1024 x 768)

Program je nakon Prolaza nastavljen u parku iza Samoborskog muzeja, novootkrivenom mjestu za ovakva događanja, gdje je svoje stihove kazivalo 40-ak eminentnih pjesnika, sudionika ovogodišnje “Ljubice”. Tamo ih je pozdravio i pročelnik gradskog upravnog odjela za društvene djelatnosti Juro Horvat. Isto je učinila i Agata Klinar Medaković, tajnica Vijeća slovenske nacionalne manjine grada Zagreba, s kojima je “Vrazova Ljubica” na tragu nekih novih zajedničkih projekata.

16 (1024 x 768)

13 (1024 x 768)

Malim koncertom u 3 dijela susret je oplemenila i etno-kantautorica Lidija Bajuk, izvodeći uglazbljene stihove hrvatskih pjesnika i svoje pjesme.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.