Čitanje ne poznaje granica

18. lipnja 2016.
Komentari isključeni
826 Pregleda

Osnovna škola Milana Langa iz Bregane uključila se u projekt “Čitanje ne poznaje granica” ili na slovenskom “Branje ne pozna meja”. Projekt su tijekom 2016. godine provesli s Osnovnom školom Martina Krpana iz Ljubljane s kojom su otprije surađivali u projektu Comenius. U školi u Bregani su se čitale knjige slovenskih pisaca Tone Seliškara “Družina Sinjega galeba”, što je provela učiteljica Ivana Smolej Kolarek u svojem 4. c razredu, te “Totalno ozbiljno savršen” slovenske spisateljice Dese Muck, što se čitalo u literarnoj grupi učenika 5. i 6. razreda kod učiteljice hrvatskog jezika Valentine Mahović.

Osim toga sudjelovali su u literarnim natječajima: pisanje teksta za slikovnicu “Dugokraki žabac” (slovenski “Dolgokraki žabec”). Time su se pozabavile učiteljica 4. a Ivona Injić s učenicima, te učiteljica Josipa Tandarić u produženom boravku napisavši tekst za slikovnicu. Osim toga, učenica 8. c Eva Magdić Govedarica, na knjižničarkin poticaj, napisala je sastavak “Zvjezdani bljesak” na temu “Otroci sveta”.

Prvi susret učenika iz Bregane, na čelu s ravnateljem Igorom Matijašićem, s učenicima iz Ljubljane bio je 9. lipnja u Ljubljani. Naši učenici četvrtog razreda, njih dvanaestero, dramatizirali su “Družinu Sinjega galeba”, dok su učenici literarne grupe, njih jedanaestero, napravili prezentaciju pročitanog djela “Totalno ozbiljno savršen” sa stripom i kvizom te se tako predstavili slovenskim domaćinima. Za “langovce” je škola domaćin pripremila dramski izraz Ele Peroci “Moj suncobran može postati balon” te niz zajedničkih aktivnosti kao što su crtanje stripa, zajedničke sportske igre te na kraju razgled Ljubljane u pratnji učenika-turističkih vodiča, što im je i izborni predmet.

Sljedeći hrvatsko-slovenski susret bit će u novoj školskoj godini u Bregani.

knjižničarka Dubravka Mataušić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.