Umjesto krize – prosperitet uz novu tehnološku liniju

16. lipnja 2016.
Komentari isključeni
2.726 Pregleda

Samoborska tvrtka Pro-klima iz Gradne otvorila je danas svoje nove proizvodne linije sufinancirane iz strukturnih i kohezijskih fondova Europske unije u sklopu programa “povećanje gospodarske aktivnosti i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva”. Iznos ulaganja u tom projektu iznosi 2,3 milijuna eura. Na svečanosti priređenoj prijepodne u Pro-klimi, predsjednik njezine uprave Tomislav Cikač je pred uzvanicima, gostima i zaposlenicima istaknuo da ovo nije samo završetak jednog investicijskog ciklusa već završetak vizije i vrijednosti koje Pro-klima dijeli sa svojim zaposlenicima i poslovnim okruženjem.

3 (1024 x 768)

4 (1024 x 768)

Novu tehnološku liniju u Pro-klimi čini Salvagnini panel bander za pohranu, probijanje, rezanje i savijanje lima. To je visokoautomatizirana linija, od ulaska sirovine do izlaska poluproizvoda ili gotovog proizvoda, odnosno stroj koji je nešto najmodernije što se trenutačno može naći na tržištu. -Cilj nam je da kroz ovu liniju dobijemo i bolje poslovno okruženje za sve naše djelatnike i povećamo produktivnost – naglasio je još Tomislav Cikač.

10 (1024 x 768)

12 (1024 x 768)

Nova linija sa softverima srce je ovog projekta, ali su njegova duša i dalje radnici koji će na toj liniji raditi – rekao je Cikač. Cijeli je projekt financiran sredstvima iz fondova Europske unije, pa se Pro-klima obvezala da će postići određene ciljeve. To su podizanje produktivnosti za 35 posto, skraćivanje vremena sklapanja proizvoda i smanjenje otpada za po 15 posto te dobivanje mogućnost izrade proizvoda s višom dodanom vrijednošću.

8 (1024 x 768)

17 (1024 x 768)

Ova nova linija dio je druge faze srednjoročnog razvojnog procesa Pro-klime – rekao je u nastavku Tomislav Cikač. Prva faza započela je 2010. godine i u tom vremenu dubinski je restrukturirana tvrtka te postavljeni temelji za njezin daljnji rast i razvoj. Tada je Pro-klima ostvarivala godišnji promet od 8 milijuna eura, a danas je to 16 milijuna eura. -Do 2018. godine obvezali smo se prema Europskoj uniji da ćemo dostići godišnji promet od 20 milijuna eura i na najboljem smo putu da to ostvarimo – zaključio je predsjednik Uprave Pro-klime Tomislav Cikač dodavši da je glavna poluga tog rasta izvoz. U tom razdoblju, 2010.2016. godine, izvoz Pro-klime je s 26 porastao na 80 posto, a broj zaposlenika povećao se s 88 na 132. Cikač je na kraju najavio i nove planove za treću fazu razvoja koji će obuhvatiti daljnje investicije koje se neće sastojati samo u novoj tehnologiji već i u dodatnom obrazovanju zaposlenih.

9 (1024 x 768)

5 (1024 x 768)

Predstavnik Ministarstva poduzetništva i obrta Mikel Čivljak rekao je kako je u ovim danima izazova za naše društvo ovaj događaj svjedočanstvo da život teče dalje. Ovo je i sinergijsko djelovanje između poduzetništva i državne administracije, odnosno materijaliziranje ideje da se gospodarstvo s državne razine podrži na ovakav način.

11 (1024 x 768)

6 (1024 x 768)

Okupljenima se obratio i predsjedničin izaslanik, savjetnik za gospodarstvo Marko Jurčić, koji je rekao da je uz ovaj projekt bio vezan preko Ministarstva poduzetništva za pružanje tehničke pomoći, uz ostalih, i tvrtki Pro-klima s kojom su se stvari odvijale glatko. -Ovako nešto Hrvatskoj i treba – rekao je još Jurčić – a to su izvozni projekti za koje europski fondovi nude velik potencijal i omogućuju tvrtkama bolju konkurentnost na europskom tržištu i održivost proizvodnje.

13 (1024 x 768)

7 (1024 x 768)

Zamjenik samoborskog gradonačelnika Željko Stanec naglasio je da je Samobor ponosan na ovakve tvrtke koje pokazuju kako se izlazi iz krize te radi na prosperitetu i lokalne, a ne samo državne zajednice. -Iz niza razloga ovakvi su fascinantni poslovni rezultati važni i za Grad Samobor, ponajprije zbog zapošljavanja domaće radne snage, ali i razvoja tehnologije u okruženju koji ne znači nužno smanjenje broja radnih mjesta već naprotiv njihovo povećanje, a to je onda i konkretan način punjenja proračuna lokalne samouprave. -Grad Samobor poduzeo je niz mjera kako bi pomogao investitorima – rekao je Stanec – a one se ogledaju u smanjenju ili za prvu godinu poslovanja ukidanju komunalnih naknada, te djelomičnom ili potpunom oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa onih koji investiraju u proizvodne cikluse.

15 (1024 x 768)

14 (1024 x 768)

Novu Salvagnini liniju u pogon je pustio Christian Amann, član Uprave Wolf GmbH iz Mainburga, najvećeg strateškog partnera Pro-klime. Sve to zaliveno je šampanjcem i traženjem dodatnih informacija od radnika u pogonu o tome kako ta linija u stvarnosti funkcionira.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.