Omotnica novog CD-a Gradske glazbe Samobor

Gradska glazba Samobor objavila “Šafrun”!

16. lipnja 2016.
Komentari isključeni
2.254 Pregleda

Gradska glazba Samobor objavila je album “Šafrun” (starinski samoborski naziv za toplu ljetnu kišu),  koji sadrži jedanaest pjesama tradicionalne hrvatske glazbe u jazz aranžmanima.

Iznimno raznovrstan materijal obuhvaća starogradske kompozicije iz Samobora, te tradicijske pjesme iz Dalmacije, Međimurja, Istre, Hrvatskog zagorja i Podravine, a kao bonus se na albumu našla i rap verzija pjesme “Kraj kapele svete Ane”.

Ideja za ovaj zanimljiv projekt rođena je još 2009. godine prikupljanjem i razvrstavanjem tradicionalne glazbe, nastavljena je stvaranjem potpuno novih i originalnih aranžmana, a finalizirana  u studiju od 2013. do 2016. godine.

Tonski snimatelj je Bernard Mihalić, izvršni producent Dubravko Mihalinec, dok je za glazbenu produkciju zaslužan Robert Polgar, koji je ujedno i dirigent ansambla koji broji 32 člana.

U snimanju ”Šafruna” su Gradskoj glazbi Samobor pomogli i brojni gosti – Igor Geržina, Lela Kaplowitz, VA Praline, Tomislav Goluban, Filip Novosel, Viktor Lipić, Branko Sterpin, Davor Dedić i Verne Vern, a za aranžmane su zaslužni: Ante Gelo, Igor Geržina, Silvije Glojnarić, Robert Polgar, Zoran Šćekić, Marin Hraščanec, Joe Kaplowitz i Luka Žužić.


Gradska glazba Samobor je jedan od najstarijih ansambala u ovom dijelu Europe (utemeljena davne 1807. godine!), svoj doprinos je kroz godine dalo oko dvije tisuće glazbenika, a nastupili su na više od tisuću i petsto koncerata i festivala. Danas u Gradskoj glazbi Samobor sviraju glazbenici većinom s osnovnim, srednjim i akademskim glazbenim obrazovanjem. Njeguje se tradicionalni program koračnica i budnica, ali i klasične, pop, rock, soul, latino i u zadnjih nekoliko godina, jazz glazbe big bandovskih aranžmana. Kao jedan od ponajboljih puhačkih orkestara Zagrebačke županije unatrag nekoliko godina, redovni je sudionik državnih smotri i natjecanja.

Mislav Maroević

Novinarstvom se aktivno počeo baviti 1976. u danas kultnom magazinu Svijet. Radijsku karijeru započinje 1978. godine na Radio Samoboru. Početkom devedesetih godina podiže obiteljsku tvrtku Matis, koja 2004. godine dobiva koncesiju Radio Samobora.

Komentari nisu dopušteni.