Vježba operativnih snaga spašavanja u realnom vremenu

13. lipnja 2016.
Komentari isključeni
768 Pregleda

Godišnja vježba operativnih snaga Civilne zaštite Zagrebačke županije održana je u petak i subotu na obroncima Medvednice, na prostoru općine Bistra. Organizirali su je Vatrogasna zajednica i Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije, a u njoj su sudjelovali i Hrvatska gorska služba spašavanja – stanica Samobor, Javna vatrogasna postrojba grada Samobora te Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika kao dio Županijske organizacije Crvenog križa. Bila je to dosad dosad najkompleksnija dvodnevna vježba, koja se odvijala u realnom vremenu, a osim operativnih zadaća na terenu posebno se uvježbavalo stožerno upravljanje i zapovijedanje te se provjeravao sustav komunikacija.

3 (1024 x 683)

7 (1024 x 1365)

Vježbom je bilo obuhvaćeno više tema: potres, odroni zemljišta i aktiviranje klizišta, poplave uslijed bujičnih voda, tehničke intervencije – spašavanje ljudi iz ruševina, dubina i visina te iz vozila, potraga za nestalim osobama, akcident s opasnim tvarima, uništenje minsko-eksplozivnih naprava, požar objekata i požar na otvorenom prostoru, pružanje prve pomoći unesrećenima i evakuacija bolesnika iz Bolnice Gornja Bistra.

6 (1024 x 1365)

9 (1024 x 683)

Nakon okončanje vježbe njezine sudionike pozdravio je župan Stjepan Kožić i rekao: Organizirali smo vježbu da bismo vidjeli čime raspolažemo te koje još stvari, u operativnom smislu, treba posložiti.

(www.zagrebacka-zupanija.hr i www.crvenikrizsamobor.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.