Festivalček bajkovitog stvaralaštva

13. lipnja 2016.
Komentari isključeni
1.285 Pregleda

U nekad prekrasnom zdanju dvorca Erdödy u Kerestincu održan je proteklog vikenda prvi Festivalček bajki. Festivalček su organizirali volonteri svetonedeljske udruge 3D, a bio je osmišljen kao kulturna manifestacija na kojoj se, kroz slavljenje bajke i bajkovitog stvaralaštva, potiče, ostvaruje i pokazuje lokalna umjetnička i kulturna produkcija namijenjena djeci. Program, koji je u dva dana Festivalčeka, pratilo 400-tinjak djece i roditelja, bio je podijeljen u dvije cjeline od po četiri sata koje su se, zbog najave kiše, odvijale isključivo u bajkovitom okruženju kerestinečkog dvorca.

3 (1024 x 683)

4 (1024 x 683)

Mali posjetitelji mogli su pogledati kazališne i plesne predstave, crtane filmove, te sudjelovati u edukativnim radionicama i natjecateljskim igrama. Za sve bajkoljupce, kao dodatno iznenađenje, bile su pripremljene aktivnosti oslikavanje lica i “photo booth” , a u slatkim stankama dijelili su se poklon-paketići Kraša i Leda.

6 (1024 x 683)

8 (1024 x 683)

Središnji događaj Festivalčeka bajki osmišljen je kao interaktivna izvedba čitanja bajki o Alisi iz Zemlje Čudesa i Petru Panu. Na zabavan i interaktivan način, uz igru i animaciju, ali i obilje kreativnog razmišljanja, djeca su imala prigodu upoznati svoje omiljene junake iz bajki, a zatim ih i glumiti uz pomoć pripremljenih lutaka.

11 (1024 x 683)

10 (1024 x 683)

U plesnom dijelu programa svoje bajke ispričale su Svetonedeljske mažoretkinje i članice Plesnog kluba Balans Code iz Svete Nedelje. Ljubitelji bajki mogli su pogledati i lutkarsko-plesnu predstavu “Mala vještica” u izvedbi Plesne grupe Burka iz Samobora. “Ježevu kućicu” na scenu Festivačeka postavili su mali glumci Kazališne skupine Fenix iz Rakova Potoka.

7 (1024 x 683)

15 (1024 x 683)

Nastupale su i učeničke dramske družine. Učenici Područne škole Kerestinec odglumili su “Nevolje reumatičnog kišobrana” i “Susret ljeta i jeseni”. Iz Osnovne škole Sveta Nedelja nastupale su dvije učeničke družine. Učenici 3. a razreda prikazali su “Puža na carinskom prijelazu” i “Kokoš kod frizera”, a učenici 3. b zaljubljenog Licitarskog kralja u predstavi “Drombulje i paprenjaci”, mravicu šminkericu u predstavi “Jutro mravlje kraljice” te “Zmajske razgovore”.
Interaktivno čitanje bajki vodile su studentice Učiteljskog fakulteta iz Zagreba Ema Tunuković i Josipa Šeketa te vjeroučiteljica Sabrina Pejić. Cijeli je program Festivalčeka osmislila i moderirala učiteljica Petrunjela Krajačić.

16 (1024 x 683)

27 (1024 x 576)

Na kraju dvodnevnog druženja mali su se posjetitelji teško opraštali od svojih omiljenih likova iz bajki, a one najmanje bajkovite su aktivnosti toliko izmorile da su zaspali na rukama roditelja. Na samom kraju manifestacije jedna je mama u dojmovima zapisala: “Ovo je nekaj prekrasno, od ideje do realizacije. Nešto lijepo i zanimljivo za našu djecu, ali i roditelje da se odlijepe od kompjutora i mobitela. Svakako dolazimo i sljedeće godine.”

Petrunjela Krajačić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.