Brončani Matoš konačno na javnom mjestu!

13. lipnja 2016.
Komentari isključeni
882 Pregleda

Na današnji dan davne 1873. godine u Tovarniku je rođen velikan hrvatske književnosti Antun Gustav Matoš.Poznato je koliko je volio Samobor i veličao ga u svojim djelima, pa ne čudi da je na njegov rođendan uz kultni Caffe bar Matoš, na križanju Matoševe i Krležine ulice, nedaleko od Gimnazije Antuna Gustava Matoša, prijepodne otkrivena njegova bista, koja je nekada bila postavljena u dvorištu tiskare što je nosila Matoševo ime. Rad je akademske kiparice Marije Ujević Galetović.

Impozantna brončana bista prvi put je otkrivena također na njegov rođendan, 13. lipnja 1978. godine, a sada je dobila zasluženo mjesto na javnoj površini. Otkrili su je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat.

matos4 (757 x 568)

Uvod u svečano otkrivanje biste bila je Matoševa pjesma Gospa Marija te stihovi koje je Ivan Dujmović posvetio Matošu, a interpretirala ih je Draženka Robotić.

Prekrasna bista bit će vječni podsjetnik na Matoša, a od propadanja su je spasili samoborski entuzijasti, matičari, učitelji, djelatnici nekadašnje tiskare, muzealci, djelatnici Komunalca i gradski oci.

matos 1 (757 x 1009)

O poveznicama Matoša sa Samoborom te spašavanju biste iz dvorišta nekadašnje samoborske tiskare u koju je Matoš često svraćao govorio je naš poznati kajkavac, pisac i književnik, Milan Žegarac Peharnik, jedan od inicijatora ove priče.

“Puno je vremena moralo proći i truda se uložiti da bi se bista našla na mjestu na kojem je sada” – rekao je Žegarac te ispričao anegdotu o svom planu da uz pomoć vatrogasaca, limene glazbe i drugih pomoćnika ukrade bistu iz dvorišta nekadašnje tiskare i spasi je od propadanja, no, na svu sreću, rekao je Žegarac, probudili su se gradski oci te je bista oslobođena, restaurirana i stavljena na mjesto koje zaslužuje.

Bistu je restaurirao Tibor Grujić iz Samoborskog muzeja, a potom je patinirana u ljevaonici Ujević.

Kako brončani Matoš izgleda došli su vidjeti brojni sugrađani a sve ih je pozdravila, samoborska dogradonačelnica Sanja Horvat Iveković rekavši da joj je iznimno drago što je Matoš dobio vječni spomenik u našem gradu zahvalivši svima koji su za to zaslužni posebice pročelniku za društvene djelatnosti Juri Horvatu.

Proslava Matoševa rođendana, nakon otkrivanja biste, nastavila se u kultnom Caffe baru Matoš gdje su domaćini pripremili prigodan domjenak, a vidjeti se mogao i promotivni film o Matošu kojeg su povodom 100. obljetnice njegove smrti, 2014. godine, napravili Draženka Robotić iz Gradske knjižnice Samobor u suradnji s Milanom Žegarcom Peharnikom te snimatelj Nenad Vrhovčak. Obišli su mnoga mjesta u Samoboru koja je Matoš posjećivao i građevine u kojima je često boravio.

matos3 (757 x 568)

U svakom slučaju Samoborci su sada trajnim mjestom u gradu i vječnim spomenikom na svoj način zahvalili Matošu koji je ostavio neizbrisiv trag u životu našeg grada.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.