Tarska učenička kolonija dio projekta “100 godina Price”

6. lipnja 2016.
Komentari isključeni
1.245 Pregleda

Ovogodišnja likovna kolonija za učenike Pečuha, Samobora i Tara, kakve od 2009. godine organizira Zaklada Zlatko i Vesna Prica, bila je posvećena obilježavanju 100. godišnjice rođenja slikara Zlatka Price i dio je programa Zaklade pod nazivom “100 godina Price”. Na koloniji je sudjelovalo četvero učenika iz Pečuha, šestero iz Tara i četvero iz Samobora. Bile su to učenice Osnovne škole Rude – Lara Kuhtić i Sara Brdarić te učenici Osnovne škole Milana Langa iz Bregane – Eva Magdić Govedarica i Dominik Bedeničić.

Autorica programa i dugogodišnja voditeljica radionica bila je profesorica Nevenka Miklenić iz Osnovne škole Bogumila Tonija iz Samobora uz stručnu pomoć profesora Slavena Jurića iz Osnovne škole Samobor i Simon Krisztine iz Pečuha te asistenciju mlade profesorice – pripravnice Izabele Raunik iz Osnovne škole Tar-Vabriga.

2 (1024 x 575)

U dinamičnom i zgusnutom programu, učenici su dobili uvid u umjetnički opus slikara koji je dio svoje bogate ostavštine darovao Pečuhu i Samoboru, a Tar i Istru ovjekovječio svojim Tarskim ciklusom. Mladi umjetnici su kroz slikarski i grafički opus Zlatka Price upoznati sa slikarskim ciklusima i različitim načinima izražavanja, od figurativnog do apstraktnog. Radilo se u dvije radionice – xilografije (drvoreza) i radionici umjetničke fotografije u sklopu kojih su crtali, slikali, skicirali, rezbarili, otiskivali i fotografirali te izrađivali fotograme u fotografskom laboratoriju Osnovne škole Tar-Vabriga.

Kroz osmodnevni boravak učenici su posjetili mjesta i motive koja su Majstoru Prici služila kao inspiracija – uvaleTarska vala i Santa Marina te Lanternu s motivima mora, brodova, ribara, ljudi, obale, drveća… Osim toga posjetili su značajna mjesta u okolici: Poreč i Eufrazijevu baziliku, spilju Baredine i Muzej traktora. Na žalost, zbog kišnog vremena, izostala je već tradicionalna demonstracija camere obscure kao temeljnog iskustva pojave fotografije.

Radionice već tradicionalno završavaju subotom, postavljanjem i svečanim otvaranjem izložbe nastalih radova u galerijskom prostoru Zajednice Talijana u Taru. Svi učenici tom su prigodom primili Spomenice kao dokument i uspomenu na sudjelovanje na Međunarodnoj likovnoj koloniji učenika u Taru 2016. godine, po jedan otisak nastalih radova u svoje vlasništvo, kao i sve snimljene fotografije. Po jedan primjerak svakog rada ostaje u fundusu Zaklade i biti će periodički izlagan na prigodnim izložbama. Posjetitelji i domaćini izložbe uputili su mladim umjetnicima puno pohvala što je pridonijelo njihovom još većem zadovoljstvu i ponosu ostvarenim.

Putovanje samoborskih sudionika organizirano je kombi vozilom Osnovne škole Milana Langa iz Bregane na čemu Zaklada zahvaljuje Školi i ravnatelju Igoru Matijašiću.

Marica Jelenić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.