Dani su ponekad toliko lijepi da bude čuđenje

6. lipnja 2016.
Komentari isključeni
837 Pregleda

Članovi Hrvatskog planinarskog društva svetog Patrika, gotovo sve sekcije i svi naraštaji, članovi udruge Ekosspiritus te prijatelji, njih 169, prepustilo se u subotu uživanju u prelijepom, ispunjenom danu u okolici Zavižana te kasnije u Krasnom.

3 (1024 x 768)

Po dolasku u nacionalni park Sjeverni Velebit, planinarski usponi bili su na Veliki Zavižan i Balinovac. Čudesna igra oblaka, sunca i magle izmjenjivala se tijekom uspona da bi se pogled otvorio na otoke Kvarnera i dijela Dalmacije, tek toliko da izazove divljenje svih onih koji su na strmim liticama bili prvi put. Skupine su se spojile u botaničkom vrtu te radosno krenule prema planinarskom domu pod Vučjakom gdje su ih dočekali ljubazni domaćini i prijatelji, obitelj Vukušić. Ponovno se pokazalo da je dom na Zavižanu mjesto koje osvaja svakog planinara. Položaj doma te srdačni susret s obitelji Vukušić, dobitna je kombinacija koja izaziva radost, opuštenost i jednostavnost susreta. Nakon planine, skupina je posjetila Krasno, dvije sirane te, na posljetku, svetište Majke Božje. Tu, pred starodrevnim kipom Majke Božje, na njezin blagdan Bezgrešnog Srca Marijina, misu, u koju su pretočene sve zahvale za ispunjen dan te osobne nakane, predvodio je velečasni Stjepan Ivan Horvat, član Planinarskog društva svetog Patrika. Potaknuo je sve sudionike na učenje životu od Marije, Majke Božje koja se odazvala na Božji poziv. Pjesmu je predvodio Antonio, svirajući na gitari već poznate duhovne šansone.

2 (1024 x 683)

Teško je opisati ovaj planinarski izlet, ali radost ovog susreta bila je vidljiva na svim licima koji su pred hotelom, iznad svetišta u Krasnom, dijelili posljednje trenutke zajedništva ovog planinarskog izleta, prije odlaska u dolinu. U dolinu, u svoje obitelji, vratili su se planinari u kasnim večernjim satima svjedočeći da je planinarstvo aktualno i danas, a mir i tišina planine osvajajuća za one koji svoje susrete s Bogom traže na planinskim vrhuncima.

Vodiči ovog izleta bili su Vlado, Katarina, Anita, Tomislav, Antonio, Zvonimir, Karmela, Mihovil i Radovan.

Radovan Librić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.