Mali aritmetički čarobnjaci

30. svibnja 2016.
Komentari isključeni
1.492 Pregleda

U samom srcu Samobora u subotu je održana svečana dodjela nagrada za prvo ALOHA nacionalno natjecanje u mentalnoj aritmetici. U okruženju dragocjenih zbirki umjetnina u prostorima Galerije Prica, te uz popratni zabavni program, uručene su nagrade djeci od 4. do 13. godine. ALOHA program predstavlja najbolju kombinaciju učenja i zabave, koji je u Samoboru pokrenulo Otvoreno učilište Littera. Natjecanje se održalo u tjednu od 9. do 16. svibnja diljem ALOHA centara u Hrvatskoj. Djeca su pokazala kako riješiti čak 70 kompleksnih aritmetičkih tj. računskih operacija u samo 5 minuta koristeći abakus, najstariju poznatu napravu za računanje koja je preteča današnjih kompjutera.

4 (1024 x 768)

7 (1024 x 768)

Uz ALOHA trenere događanju su nazočile i dr. Branka Novosel, stručna voditeljica ALOHA programa za Hrvatsku, te Rocio Martinez, koordinatorica za ALOHA Europu. Među dobitnicima u čak 10 kategorija i nekoliko je Samoboraca. Prvo mjesto osvojio je Lovro Dömötorffy Žibrat, drugo Jakov Katanec i Mihael Hainešek, a treće Stella Krog, uz trenera Karla Novosela. Najbolje ALOHA trenerice su Vlasta Taradi iz Čakovca za predškolski uzrast i Maja Gunjača iz Splita za školski uzrast.

10 (1024 x 768)

11 (1024 x 768)

-Posebno smo ponosni kada vidimo da djeca postižu iznimne rezultate u rješavanju zahtjevnih aritmetičkih zadataka. Uz ALOHA program postižu prije svega višu razinu pažnje i koncentracije, kapacitet pamćenja, analitičnost, kreativno i sekvencionalno razmišljanje, ali i samopouzdanje, što je presudno za daljnji napredak ne samo u učenju, već i u životu – istaknula je dr. Branka Novosel.

12 (1024 x 768)

13 (1024 x 768)

ALOHA program u Hrvatskoj se provodi više od dvije godine, naziva se još i “trening za mozak”, a specifičan je po svom cilju da od najranije životne dobi kod djece razvije njihov maksimalni potencijal i uspješno ih transformira u cjelokupnog sposobnog odraslog čovjeka.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.