Najnovije
Akcija nadzora vozača na dva kotača (22. kolovoza 2019. 15:48)
Preko 3 milijuna kuna za programe u kulturi (21. kolovoza 2019. 14:04)
Asfaltiran lijevi odvojak Okićke (21. kolovoza 2019. 13:44)
Gorjela prizemnica u Galgovu! (21. kolovoza 2019. 13:41)
Granice inspirirale umjetnike (20. kolovoza 2019. 23:11)
Sava trijumfirala na svom turniru (20. kolovoza 2019. 15:29)
Obnova mosta prema šetnici (20. kolovoza 2019. 15:25)

Helena zlatna, Marcel brončani

30. svibnja 2016.
Komentari isključeni
1.047 Pregleda

U portugalskom gradu Coimbri proteklog je vikenda održan posljednji ovogodišnji europski kadetski judo kup prije Europskog prvenstva. Na ovom natjecanju što bolje startne pozicije i bodove na svjetskoj kadetskoj rang listi lovilo je 418 natjecatelja iz 24 zemlje s 3 kontinenta. Hrvatsku je predstavljalo četvero natjecatelja od čega troje iz Judo kluba Profectus Samobor, a dvoje ih je zaslužilo medalje, Helena Vuković zlatnu, a Marcel Škalec brončanu.

3 (1024 x 684)

2 (1024 x 683)

Helena Vuković na postolju – druga s lijeva

Helena Vuković je u kategoriji preko 70 kilograma u konkurenciji 17 natjecateljica bila druga nositeljica. U prvom kolu Helena pobjeđuje Španjolku Perez Gomez, a u drugom polugom Talijanku Cocco. U polufinalnoj borbi protiv Ruskinje Iliushkine Helena je povela wazarijem i mirno borbu privela kraju. U finalu se suprotstavila prvoj nositeljici turnira i drugoj sa svjetske liste, Talijanki Calagreti. Helena je tijekom godine više puta gubila od Talijanke, ali je bilo vidljivo da je pobjeda samo pitanje psihologije jer se samo taktikom moglo protiv iskusnije i daleko teže protivnice. U početku borbe Helena je bila nervozna, ali je krenula vrlo napadački. Međutim, na polovici borbe pada na wazari i tu se borba prelama. Helena je krenula još agresivnije prisiljavajući protivnicu na kazne. Kad je već bila izgledna diskvalificirajuća kazna, Calagreti kreće u posljednji napad, ali Helena kontrira. Talijanka pada na wazari, a Helena Vuković je prima u zahvat i drži do pobjede.

5 (1024 x 684)

4 (1024 x 683)

Marcel Škalec – drugi s desna

Marcel Škalec u kategoriji kadeta preko 90 kilograma, kao drugi nositelj, u prvom kolu bio je slobodan, a u drugom pobjeđuje Izraelca Haila. U polufinalu Marcel dominira protiv Rusa Babliiana, ali u jednom napadu radi pogrešku, Rus kontrira i pobjeđuje. U repasažnoj borbi za broncu protiv predstavnika Španjolske Marcel Škalec više ne dopušta nikakvo iznenađenje i u malo više od minute pobjeđuje s dva wazarija i osvaja brončanu medalju.

6 (1024 x 684)

Lorena Štengl u kategoriji do 70 kilograma u prvom kolu ipponom pobjeđuje domaću predstavnicu Oliveiru na samom početku borbe, a u drugom kolu polugom na ruci predstavnicu Južnoafričke Republike. U polufinalu je protivnica bila prva sa svjetske liste Ruskinja Taimazova. Starija i iskusnija ruska prvakinja nije dopustila nikakvo iznenađenje i usprkos dobrom Loreninom otporu pobjeđuje ipponom. U repasažnoj borbi za broncu, Lorena Štengl je povela protiv Španjolke Sanchezprieto Landaluce i kad je trebala mirno privesti borbu kraju, griješi i pada na ippon. Tako osvaja “samo” 5. mjesto i ostaje izvan postolja.

Marcel Škalec, Lorena Štengl i Helena Vuković, troje kadeta Judo kluba Profectus Samobor u ovogodišnjoj europskoj kadetskoj sezoni osvojilo je čak 7 medalja, dva zlata, srebro i četiri bronce i s pravom su zaslužili svoje mjesto u hrvatskoj kadetskoj reprezentaciji. Poziv za sudjelovanje na Europskom kadetskom prvenstvu u Finskoj početkom srpnja na adresu kluba već je stigao.

Helena Vuković će u Finsku kao 5. na svjetskoj rang listi i 2. na europskoj, iza Calagreti. Marcel Škalec i Lorena Štengl će se nakon ovog rezultata nalaziti oko 10. mjesta europske rang liste. Time je Judo klub Profectus Samobor jedini hrvatski klub s takvim kadetskim rezultatima i s 3 reprezentativca.

Vladimir Vuković

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.