Prijateljstvo i osmijeh za Novu budućnost

25. svibnja 2016.
Komentari isključeni
2.681 Pregleda

U sklopu Građanskog utorka jučer je svoj rad predstavila udruga Nova budućnost, koja u tri kuće u Samoboru skrbi o 30 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Cilj predstavljanja povezivanje je udruge s lokalnom zajednicom, kako bi djeca, štićenici udruge, kvalitetnije provodili svoje slobodno vrijeme ali i stekli osjećaj zajedništva i pripadnosti.

Udruga Nova budućnost registrirana je u travnju 2006. godine pri Gradskom uredu za opću upravu sa sjedištem u Zagrebu. Ima 6 samostalnih smještajnih objekata, od toga na području Zagrebačke županije 4 (3 objekta na području Samobora i 1 objekt na području Velike Gorice), 1 objekt na području Varaždinske županije, u Varaždinu i 1 objekt na području Splitsko-dalmatinske županije, u Kaštel Lukšiću. Objekti udruge namijenjeni su manjim odgojnim grupama (do 10 korisnika) u kojima jedan odgajatelj stanuje s korisnicima, dok drugi odgajatelji rade u smjenama koje se prilagođavaju potrebama korisnika.

8 (1024 x 576)

Udruga osigurava zadovoljavanje svih životnih potreba kao što su: stanovanje, prehrana, odijevanje, održavanje osobne higijene , briga o zdravlju, čuvanje, odgoj i obrazovanje, radne aktivnosti i organizacija kreativnog provođenja slobodnog vremena. Potiče se i razvija individualnost, samopoštovanje, samostalnost te njeguje različite talente korisnika. Udruga aktivno surađuje s nadležnim centrima za socijalnu skrb vezano uz cjelokupnu skrb o djetetu. Posebnost udruge proizlazi iz činjenice da je riječ o sustavu koji zbrinjava braću i sestre različite dobi, a da ih se pritom ne razdvaja u različite objekte unutar istog sustava po dobi i spolu.

O dolasku djece u udrugu i suradnji s nadležnim centrima za socijalnu skrb govorila je socijalna radnica Tomislava Huljev. Potom je odgajateljica Ivana Đurić Bertol predstavila način rada s djecom, potkrijepivši svoje iskustvo fotografijama iz svakodnevnog života u kućama.

5 (1024 x 575)

Koncept ove udruge pružiti je djeci bez roditeljske skrbi osjećaj doma i obitelji. Za to je važna uloga zamjenske majke, a jedna od njih, Marijanka Pejaković, ispričala je priču o svojoj ulozi i odnosu s djecom.

Na kraju predstavljanja, svoje dirljivo pismo pročitala je bivša štićenica udruge Valentina Bjeličić. Iz njezinog iskustva vidljivo je kako djeca u ovoj udruzi stječu temeljne životne vrijednosti i osjećaj obitelji, a ona to danas primjenjuje u vlastitoj obitelji, sa svojom djecom.

Iako je njihovo djetinjstvo u udruzi sigurno i sretno, koliko to može biti, s obzirom na okolnosti u kojima odrastaju, s najvećim se problemima štićenici susreću nakon izlaska iz kuće. Tada postaju svjesni svijeta oko sebe koji je često nemilosrdan, a mi, kao lokalna zajednica, možemo učiniti puno da im pomognemo u prilagodbi.

6 (1024 x 574)

Brojni građani i predstavnici udruga i sami su se zainteresirali kako bi dali svoj doprinos, a svi koji na bilo koji način žele pomoći djeci koja žive u našem okruženju mogu kontaktirati udrugu: Udruga za zbrinjavanje djece bez roditeljske skrbi Nova budućnost, e-mail: udruga.nova.buducnost@gmail.com, telefon 01 33 66 837, mobitel 091 23 34 585.

I zapamtite, kao što je rekla zamjenska majka Marijanka, nije sve u novcu, djeci treba i prijateljstvo, osmišljavanje njihovog slobodnog vremena, druženje i osmijeh. Ono što je nama višak, poput stare odjeće, školskog pribora, kuhinjskih krpa, ručnika, namještaja ili igračaka, njima je i te kako potrebno.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.