Eko vrtić Izvor u “selu roda”

25. svibnja 2016.
Komentari isključeni
1.151 Pregleda

Temeljem sporazuma o suradnji Javne ustanove Zeleni prsten i Dječjeg vrtića Izvor tri odgojne skupine djece iz ovog samoborskog Eko-vrtića u utorak su posjetile Donju Zdenčinu, jedno od “sela roda” s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji. Cilj suradnje Javne ustanove i vrtića je poticanje, pomaganje i razvijanje interesa za zaštitu prirode te popularizaciju prirodne baštine Zagrebačke županije. Suradnja se odvija kroz provođenje zajedničkih aktivnosti na obilježavanju 2016. godine kao godine bijele rode u Zagrebačkoj županiji.

3 (1024 x 682)

Djeca su u Donjoj Zdenčini ima priliku vidjeti gdje se sve gnijezde bijele rode, koliko su velike, kako im izgledaju gnijezda, ali i dobiti odgovor na brojna pitanja poput, jesu li rode najvjernije životinje, čime se hrane, tko hrani mladunčad roda ili rodan, koliko su teške, zašto su gnijezda roda tako velika i teška, gdje odlaze kad odu iz naših krajeva, zašto odlaze i slično. Osim što su djeca prošetala selom roda, imala su priliku upoznati i ostale domaće životinje, krave, konje, kokoši i pijetlove u staji i u prirodnom okruženju. Za svu djecu održano je i predavanje o rodama.

4 (1024 x 682)

Na području Zagrebačke županije u 2015. godini zabilježeno je 237 gnijezda: 86 na obiteljskim kućama, štagljevima, crkvama, školama, vatrogasnim domovima i 151 na stupovima. Najviše gnijezda ima u gradovima Vrbovec i Ivanić-Grad, općinama Dubrava i Klinča Sela, a sela s najvećim brojem gnijezda roda su i dalje Donja Kupčina i Donja Zdenčina.

5 (1024 x 682)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.