Virtualna šetnja Anin-perivojem

17. svibnja 2016.
Komentari isključeni
1.111 Pregleda

Kako je izgledao Anin-perivoj prije stotinu godina? Tko je kroz prošlost bio najzaslužniji za uređenje samoborskih parkova posebno Anin-perivoja? Koje je značenje Park šume “Tepec-Palačnik-Stražnik”? Revitalizacija Anin-perivoja? Što je majuš, a što majales? Zašto su djeca osnovnih škola Grada Samobora kitila izvore vode? Koje je značenje vode i zašto nam je bitna? Odgovore na sva ta pitanja, a i puno više od toga možete saznati u videu na sljedećem linku https://vimeo.com/166374215.

Video je snimljen prigodom obilježavanja “majalesa” na području Park šume “Tepec-Palačnik-Stražnik” 29. travnja ove godine. Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Gradom Samoborom i Udrugom Oživljena povijest Samobora, te zajedno s djecom iz Osnovne škole Samobor i Osnovne škole Bogumila Tonija kao i zainteresiranom javnošću, obilježili su majales.

Kao i prije 151. godine kada je učitelj Habijanić priredio prvi majales za djecu iz škole, učitelje i brojno građanstvo, tako su i ove godine učenici sa svojim učiteljima kitili “majuš” stavljanjem crvenih, bijelih i plavih vrpci na granu mlade bukve. Okićena su dva izvora, pomalo zaboravljeno zatrpano vrelo Vugrinščak, a zatim i obnovljeno i nikad presahlo vrelo pod Starim gradom. Nakon kićenja izvora uslijedila je šetnja Park šumom Tepec-Palačnik-Stražnik, do Tancplaca gdje je održan prigodni program. Na Tancplacu je sve okupljene dočekao “duh Stanka Vraza” interpretirajući stihove iz zbirke pjesma Đulabije. Slike i grafike Nikole Gyuricha i Franje Bahovca prikazivale su kako je Anin perivoj izgledao nekada. Cjelokupni program završio je omiljenom pjesmom svih Samoboraca “Kod kapele svete Ane” koja je tamo i napisana.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.