U nekadašnjoj školi u Langovoj bit će Centar za razvoj obrtništva i poduzetništva

17. svibnja 2016.
Komentari isključeni
1.158 Pregleda

Udruženje obrtnika Samobora, Svete Nedelje i Stupnika u svojim je prostorijama danas održalo konferenciju za medije na kojoj su predstavili rezultate završenog EU projekta “Mladi obrtnici – novi poduzetnici”, a riječi je bilo i o Centru za razvoj obrtništva i poduzetništva koji bi trebao zaživjeti na području nekadašnje škole u Langovoj ulici.

Projekt “Mladi obrtnici – novi poduzetnici” vrijedan je 177 tisuća kuna, as 95% sredstava financiran je iz socijalnoga fonda EU dok je ostatak osiguralo Udruženje obrtnika.Partneri u projektu bili su Grad Samobor, Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora i Udruga Pozitiva.

“U sklopu projekta provedena je promidžba obrtništva te je održan susret mladih obrtnika i manifestacija “Dojdi osmaš” u sklopu koje su se svi samoborski i svetonedeljski osmaši upoznali s obrazovnim mogućnostima kako za strukovna tako i druga zanimanja u samoborskim srednjim školama, a ujedno su obišli i radionice mnogih obrtnika i poduzetnika” – rekao je tajnik Udruženja, Nikica Matan.

Što se tiče Centra za razvoj obrtništva i poduzetništva on bi se gradio na području nekadašnje škole u Langovoj ulici, a pored obrazovanja za mlade do 18 godina nudio bi i starijima mogućnost upoznavanja s novim trendovima i tehnologijama u obrtništvu i poduzetništvu – rekao je predsjednik Udruženja obrtnika, Marijan Karlović istaknuvši kako će ovaj Centar biti poticaj za daljnji razvoj obrtništva i poduzetništva u Samoboru.

Centar bi se prostirao na 4 etaže ukupne površine od 1700 metara kvadratnih, a u njemu bi pored učionica bila, multifunkcionalna dvorana, muzej obrtništva te javna garaža.

Projekt je procijenjen na 20 milijuna kuna, a s 80% sredstava financirao bi se iz fondova Europske unije. Ostatak bi osigurali Zagrebačka županija, Grad Samobor i partneri u projektu, a to su POU Samobor, Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike grada Samobora i Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje.

uos1 (757 x 425)

Način funkcioniranja Centra, njegove održivosti i ostaloga definirat će studija predizvodljivosti koja bi trebala biti napravljena u iduća dva mjeseca.

Kada bi trebala početi gradnja Centra za razvoj obrtništva i poduzetništva u našem gradu teško je reći, no u Udruženju se nadaju da će to biti uskoro.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.