Trajni spomen Antunu Gustavu Matošu

17. svibnja 2016.
Komentari isključeni
954 Pregleda

Uz kultni Caffe bar Matoš, na križanju Matoševe i Krležine ulice, nedaleko od Gimnazije Antuna Gustava Matoša, smjestit će se bista ovog velikog pjesnika, na poseban način povezanog sa Samoborom. Autorica Matoševe biste, akademska kiparica Marija Ujević Galetović tako će ponovno predstaviti svoje djelo, prvi put otkriveno 13. lipnja 1978. godine, na pjesnikov rođendan. Impozantnu brončanu bistu postavili su tada u svom dvorištu radnici nekadašnje istoimene tiskare, a sad će ona dobiti zasluženo mjesto na javnoj površini. Tako će Samoborci na svoj način zahvaliti Matošu, koji je svojim stihovima uvijek veličao naš grad, a turisti i posjetitelji upoznat će kulturnu vrijednost Samobora.

Matoš je baš poput brojnih drugih pjesnika i pisaca, kipara i skladatelja, brojnih hrvatskih iliraca, bio veliki zaljubljenik u Samobor. Posvećivao mu je stihove, veličao njegove prirodne ljepote, šarm, hvalio ga riječima: “i ta okolica nas toga radi toliko očarava, zanosi i privlači, jer sebe, jer prvobitne dijelove duše svoje tu vidimo kao u ogledalu svog zagonetnog izvora.” Samoborci su svjesni značaja koji im je dao Matoš. Trebalo je zaslužiti njegove nezaboravne stihove: “Krasan je Samobor… Samobor je od najhrvatskijih hrvatskih mjesta, grudobran i bedem hrvatstva”. Zato će mu za rođendan 13. lipnja pokloniti najljepši dar, trajno mjesto u gradu i vječni spomenik.

spomenik_matos2 (1024 x 903)

Inicijatori ove ideje su Hrvatsko učiteljsko društvo, radnici tiskare, skupina građana i Samoborski muzej, a bistu će uz pomoć samoborskog Komunalca postaviti Grad Samobor. Osim Matoševe biste, Grad Samobor i drugim skulpturama i spomenicima ukrašava gradske površine, a ova vrijedna djela svjedoče kako je Samobor oduvijek bio grad kulture, koji će to i ostati.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentara

 1. Avatar

  RADI ISTINE (KOJU AUTOR TEKSTA NIJE MORAO ZNATI) . IZ GLASNIKA SAMOBORA I SVETE NEDJELJE S NADNEVKOM LIPNJA 2010. PREPISUJEM:

  “Spomenik A.G. Matošu uskoro bi trebao biti premješten na novu lokaciju
  ODE MATOŠ NA KRIŽANJE
  Samobor bi uskoro trebao biti bogatiji za još jedan spomenik, odnosno, točnije bi bilo reći za stvaranje adekvatnog okruženja već postojećem spomeniku. Naime, malo je poznato da u Samoboru postoji spomenik velikom hrvatskom književniku Antunu Gustavu Matošu, koji je svojih nekoliko godina provedenih u ovom gradu okrunio onom poznatom o Samoboru kao “jednom od najhrvatskijih hrvatskih mjesta”.
  Smješten u dvorištu tiskare koja nosi književnikovo ime, u ulici koja također nosi književnikovo ime, spomenik Antunu Gustavu Matošu daleko je od očiju svakodnevnih prolaznika. Stoga se po inicijativi Hrvatskog učiteljskog društva Samobor i uz podršku vlasnika tiskare Mladena Bobana krenulo prema gradskoj vlasti s idejom da se nađe nova lokacija za Matoševo poprsje.
  Prema aktualnom planu ta bi lokacija bila na križanju Matoševe i Krležine, gdje postoji zeleni otok pa bi ga trebalo samo urediti i postaviti postamente s bistom. Premještaj poprsja financirao bi vlasnik tiskare A.G. Matoš, a grad je zamoljen da na sebe preuzme financiranje izrade arhitektonskog projekta uređenja i postave spomenika na novoj lokaciji. Po ponudi tvrtke Arhimir, taj projekt bi koštao 6.000 kuna (bez PDV-a) što je, odlukom gradonačelnika, Grad Samobor odlučio pokriti proračunskim sredstvima pa je za očekivati da će javnosti uskoro biti obznanjen i točan datum postavljanja spomenika A.G. Matošu na novu lokaciju.
  K.S.

  Ostalo ne ne želim komentirati, sretan što će Matoš ipak na dolično mjesto. Josip Prudeus, ućitelj