Najnovije
“Vrijeme za nas” (19. veljače 2020. 15:14)
U planine jer tamo nema zime (19. veljače 2020. 14:24)
O aktualnostima u Svetoj Nedelji (19. veljače 2020. 12:59)
Završene prijave za Srakotrk! (19. veljače 2020. 11:13)
Isključenja struje 19., 20. i 21. veljače (18. veljače 2020. 15:29)
Mario Vavro u vrhu streličarske elite (18. veljače 2020. 11:17)
Kay Boo Too za Fašnik u Bunkeru (17. veljače 2020. 16:00)

Kreće projekt “100 godina Zlatka Price”

12. svibnja 2016.
Komentari isključeni
2.931 Pregleda

Uoči otvorenja samoborske izložbe crteža i grafika Zlatka Price, kao uvoda u veliku ovogodišnju obilježbu stote godišnjice rođenja poznatog slikara i akademika, Zaklada Zlatko i Vesna Prica i Galerija Prica te Pučko otvoreno učilište Samobor i suosnivači Zaklade, gradovi Samobor i Pečuh te umjetnikova supruga Jasmina Jugo Prica, održali su danas konferenciju za medije u maloj dvorani Galerije, na kojoj su najavili sva događanja do kraja godine vezana uz ovu obljetnicu.

Otvorenje samoborske izložbe, s 50-ak crteža i grafika, bit će u utorak, 17. svibnja u Galeriji Prica, a velika retrospektivna izložba s oko 150 Pricinih ulja na platnu bit će u lipnju postavljena u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. Ta putujuća izložba vrijednih umjetnina potom će u ovoj godini obići Rijeku, Tar i Poreč te na kraju mađarski Pečuh, rodno mjesto Zlatka Price, u kojemu će se u jesen održati završni dio obilježbe ove obljetnice. Ona za naš grad ima velik značaj s obzirom na veličinu donacije opusa koju je sam umjetnik 2002. godine darovao Samoboru.

2 (1024 x 768)

Zaklada na čelu sa svojom upraviteljicom Maricom Jelenić, djeluje 10 godina, od 2006., a osnovali su je, prema zamisli slikara Price, gradovi Samobor i Pečuh, kojima se 2012. godine pridružila i Općina Tar Vabriga gdje je umjetnik proveo posljednje godine svog života i stvaralaštva. -Svrha osnutka Zaklade je promicanje djela Zlatka Price i poticanje likovnog stvaralaštva mladih akademskih umjetnika iz Hrvatske i Mađarske – rekla je Marica Jelenić. Uprava Zaklade to je s vremenom proširila na likovne kolonije nadarene djece, učenike osnovnih škola iz Samobora, Pečuha i Tara.

3 (1024 x 768)

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i ovom je prigodom iskazala zadovoljstvo vrijednom donacijom koju je Grad stekao te zahvalila svima koji rade na projektu aktivnog uključivanja djece i mladih u aktivnosti Zaklade.

-Opus koji je iza sebe ostavio Zlatko Prica veliko je umjetničko blago – naglasio je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Nikola Albaneže. -Na njegovoj prezentaciji i snaženju umjetnikove reputacije puno se napravilo na nacionalnoj razini, pa nam je sada zadaća to isto učiniti i na međunarodnom planu, a Pečuh nam može biti odskočna daska za to – dodao je Albaneže.

4 (1024 x 768)

-Dvije i pol godine, koliko se pripremala ova proslava 100. obljetnice rođenja Zlatka Price, bilo je premalo vremena da bi se, s obzirom na brojnost Pricinih djela, istražilo sve njegovo stvaralaštvo – rekla je kustosica samoborske galerije Nikolina Šimunović, pa će nastavak, odnosno druga polovica istraživačkog rada, uslijediti kad prođe slavljeničko vrijeme. -Tu nije samo oko dvije tisuće ulja na platnu već i niz drugih radova, crteža, grafika, mozaika, javnih radova razasutih po cijelom svijetu, od Brazila, preko Nizozemske, Francuske, Indije, sve do Japana – naglasila je Nikolina Šimunović dodavši da je Zlatko Prica za života imao oko 700 što samostalnih, što skupnih izložaba. -Pronalazili smo slike Zlatka Price na tlu cijele nekadašnje države odakle na izložbu u Klovićeve dvore stiže većina Pricinih ulja na platnu – istaknula je Šimunović. Dio njegove kolekcije u Zagreb dolazi i iz Italije, a već najavljena putujuća izložba ima dobre izglede da nagodinu posjeti još nekoliko hrvatskih, ali i drugih europskih gradova.

Obilježbu stote obljetnice Pricina rođenja prati i izdavanje jedinstvene monografije, koja će, kao i katalog izložbe, biti tiskana na četiri jezika, hrvatskom, mađarskom, engleskom i talijanskom. U rujnu bi se trebao održati i znanstveni simpozij posvećen umjetničkom radu Zlatka Price.

U Samoboru će, pak, nakon zatvaranja izložbe Pricinih crteža i grafika, u Samoborskom muzeju biti otvorena impresivna dokumentaristička izložba o Pricinoj ostavštini. U Pečuhu će, pak, za kraj ovogodišnjih zbivanja, biti priređen donatorski bal za rad Zaklade.

5 (1024 x 768)

Poseban ponos time što je Galerija Prica prošle i ove godine svoja vrata širom otvorila djeci i mladima iskazala je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda. -Puno smo razmišljali o tome kako se nositi s problemom pada broja posjetitelja – rekla je Vojvoda – pa smo prije godinu dana otvorili dječji kutak u Galeriji i u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama u našem gradu upoznavali djecu s umjetnošću na njima prihvatljiv način. -One iz udaljenih sela iz samoborske okolice, koji ne mogu organizirano doći do nas – dodala je Vojvoda – sami smo obišli i nastavit ćemo ih obilaziti unutar projekta “Prica u gostima”, donoseći im u njihove škole slike Zlatka Prica i drugih autora kako bi osjetili što je to umjetnost i doživjeli izložbu. -Tako će se oživotvoriti i ideja Zlatka Price da njegova umjetnost nastavi živjeti kroz mlade – zaključila je Marica Jelenić.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.