O povijesti Svete Nedelje na jednom mjestu

8. svibnja 2016.
Komentari isključeni
1.824 Pregleda

“Povijesna zbirnica Svete Nedelje i okolnih mjesta”, autora Vladimira Žitkovića, rezultat je višegodišnjeg nastojanja ovog vrijednog kroničara svetonedeljskih zbivanja da sve što je prikupio objavi na jednom mjestu. Tako je nastala knjiga s pozamašnih 250 stranica zapisa o Svetoj Nedelji, puna ilustrativnog fotografskog materijala, o raznim zanimljivostima, životu i običajima Svete Nedelje kao središnjeg mjesta današnjeg Grada Sveta Nedelja. Izašla je u vlastitoj nakladi autora, uz pomoć sponzora i pokrovitelja, ne bi li sjedinila i dopunila spoznaje o životu njegova rodnog mjesta i pružila presjek onoga što je autor osobno doživio, ali i onog što su u Svetoj Nedelji doživjeli drugi njezini stanovnici.

4 (1024 x 768)

Taj svojevrsni vremeplov kroz povijest Svete Nedelje promoviran je jučer u prostorijama Kulturnog društva Sveta Nedelja, odnosno u “staroj pošti” pred velikim brojem okupljenih gostiju i uzvanika. Istini za volju, dio je pozvanih na promociju izostao, a među njima nažalost i promotori koji su dali riječ da će pokoju i izgovoriti o ovoj publikaciji.

6 (1024 x 768)

-Na ovaj čin – rekao je uvodno Vladimir Žitković – ponukala me jedna izjava da se o Svetoj Nedelji i nema što doznati osim poneke stare fotografije. Ne znam – nastavio je – je li mi to bio fitilj za objavu ovakve donekle zaokružene priče o povijesti moga mjesta koje je i sjedište farne crkve, općine, seljačke zadruge, škole, sporta i još mnogih drugih pokretačkih snaga društva – rekao je Žitković. Svoju je zbirnicu zato i podijelio na cjeline kao što su povijest škole u Svetoj Nedelji, DVD Sveta Nedelja, razvitak sporta, svetonedeljska narodna nošnja, HSS u Svetoj Nedelji, jedriličarstvo, govor, obrtništvo, ljudi u iseljeništvu, mjesna ambulanta, običaji, fraze i poslovice i tako dalje. Sve bi to – smatra Vladimir Žitković – trebalo poslužiti boljem upoznavanju stanovništva Svete Nedelje i današnjeg Grada u cjelini, o događanjima u proteklom vremenu i o raznim zanimljivostima iz života u selima tog kraja. Dio toga izdvojio je i za ovo predstavljanje napomenuvši da vjeruje da će oni koji će kasnije nešto pisati i dopunjavati povijest Svete Nedelje s novim spoznajama, imati uz ovu zbirnicu solidnu “startnu poziciju” za još cjelovitiji prikaz.

5 (1024 x 768)

Zahvalio je i Damiru Petraviću, porijeklom iz Strmca, a koji danas živi na Novom Zelandu, jer je mnoge zanimljivosti vezane uz Svetu Nedelju i okolicu istražio na portalima. -Svoj doprinos – rekao je Žitković – dobrim je dijelom dalo i Kulturno društvo Sveta Nedelja čije je djelovanje nastavak kulturnog amaterizma u Svetoj Nedelji kroz dugo razdoblje.

7 (1024 x 768)

Autor “Povijesne zbirnice Svete Nedelje i okolnih mjesta” Vladimir Žitković na kraju je zahvalio i članicama KUD-a koje su promociju uljepšale pjesmom i svima koji su prigodom prikupljanja materijala bili voljni svoja sjećanja podijeliti s njim.

3 (1024 x 768)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.