Učenici pripremili delicije od koprive i maslačka

6. svibnja 2016.
Komentari isključeni
865 Pregleda

Učenička zadruga “Plemka” koja djeluje u Područnoj školi Noršić Selo jučer je organizirala “Dan ljekovitog bilja”. Ovo je četvrta godina da se projekt provodi, a nit vodilja ovaj su puta bili maslačak i kopriva. Tako su učenici podijeljeni u 5 timova, razlikujući se po boji majica, pripremali razna jela od tih ljekovitih biljaka.

bilje5

Neke od delicija koje su pripremili su: pogača od kukuruznog brašna s koprivom , kremasti umak od maslačka, njoke od koprive u umaku od sira, krem juhu od koprive, pržene listove od koprive, nabujak od krumpira i koprive, pržene pirjane pupoljke maslačka, rižoto od samoniklog bilja, lazanje od kopriva i još puno toga.

Zanimljivim i raznolikim jelima iznenadili su mnoge te pokazali da se od koprive i maslačka mogu napraviti prave delicije.

DSC09689 (757 x 568)

“Recepte marljivo prikupljamo već nekoliko godina iz različitih kuharica i drugih izvora, a biramo bilje koje nije zaštićeno i koje je iznimno ljekovito” – kaže jedna od voditeljica “Plemke”, Marija Aščić.

Dva tjedna prije samog “Dana ljekovitog bilja” učenici su pod vodstvom svojih učiteljica pripremili razne proizvode od koprive i maslačka. Tako su se u ponudi na prodajnoj izložbi našli sirup od maslačka, krema od maslačka, sirup od korpiva, med od maslačka, losion za kosu i tonik za kosu od kopriva.

DSC09693 (757 x 568)

Pored jela i prodajne izložbe učenici su priredili i priredbu u kojoj su pokazali svoje pjevačke, glumačke i druge sposobnosti.

Inače, Učenička zadruga “Plemka” djeluje punih 20 godina i to u područnoj školi u Noršić selo i matičnoj školi Milana Langa u Bregani.

U sklopu “Plemke” pored sekcije koja se bavi ljekovitim biljem, učenici održavaju voćnjak u kojem su posađene stare sorte jabuka, izrađuju nakit, proizvode od keramike i drugo.

Anja Franić - Modrić

Diplomirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Novinarstvom se počela baviti 2002.godine, honorarno radeći za mjesečnik "Naš Samobor" te magazin Reader' s Digest. Za Radio Samobor radi od 2008. godine.

Komentari nisu dopušteni.