Upoznajte životno-sportsku priču Janice i Ivice

6. svibnja 2016.
Komentari isključeni
958 Pregleda

Životnu priču obitelji Kostelić, ponajprije Janice i Ivice te njihova oca Ante, koju su na velike ekrane u svom jednoipolsatnom dokumentarcu postavili autor Bruno Kovačević i redatelj Ranko Varlaj, sinoć su premijerno, uz nazočnost ovog dvojca, mogli pogledati i Samoborci. U samoborskom kinu okupilo ih se 200-tinjak od kojih je većina po prvi put svjedočila trnovitom sportskom putu Kostelićevih do trona. Film se, naime, stvarao 23 godine, u njemu su korišteni arhivski materijali iz privatne obiteljske zbirke dok su Janica i Ivica bili mali, a potom i arhiva Hrvatske radio televizije i drugi izvori i svjedočanstva mnogih sportaša i sportskih dužnosnika iz cijeloga svijeta, koji zorno dočaravaju životnu upornost sportske obitelji Kostelić, koju, uz Antu, Ivicu i Janicu, čini i mama Marica. Mnogi detalji filma vrlo su dojmljivi, a naročito odnos svih njegovih protagonista prema sportskom uspjehu, ali i neuspjehu te životne drame u bolnicama u kojima su brat i sestra prošli nevjerojatnih 27 operacija, Ivica 14, a Janica 13.

3 (1024 x 768)

4 (1024 x 768)

Na skije su se vraćali iz nemogućih situacija, kada su ih već svi, osim Ante Kostelića, bili “otpisali”, a sportski rezultat svega je čak 10 osvojenih olimpijskih medalja, Janičina 4 zlata i 2 srebra te Ivičina 4 srebra, što niti jednom bratu i sestri na svijetu u dosadašnjoj povijesti nije pošlo za rukom. Time je Janica postala najuspješnija alpska skijašica u povijesti Zimskih olimpijskih igara, dok je Ivica sudjelovao 4 puta na Zimskim olimpijskim igrama, a na trima od njih penjao se na pobjednička postolja.

5 (1024 x 768)

6 (1024 x 768)

Bruno Kovačević je na samoborskoj premijeri filma istaknuo da nakon ovog dokumentarca, u vidu ima i igrani film o Kostelićima kako bi se glas o njima i “maloj Hrvatskoj bez snijega”, sa samo 12 žičara, od kojih 5 ne radi, još dojmljivije proširio svijetom. Nakon filmske projekcije, s njim i Rankom Varlajem, te samoborskom skijaškom legendom Ivicom Franjkom Frenkijem, koji je 7 godina bio Ivičin serviser skija, razgovarala je pred filmskim platnom i publikom najbolja samoborska i jedna od najboljih hrvatskih skijašica, Nika Fleiss. Potom je, na after-partyju, filmska ekipa razrezala slavljeničku tortu i zabavila se uz glazbu i piće.

7 (1024 x 768)

8 (1024 x 768)

Sportski dokumentarac pod nazivom “Gnothi Seauton” ili “Upoznaj samog sebe” u samoborskom se kinu prikazuje još danas i sutra u 18 sati, a u nedjelju u 19.

9 (1024 x 768)

11 (1024 x 768)

Uz taj, na filmskom programu Pučkog otvorenog učilišta ovaj je vikend još jedan prigodni film, američka romantična komedija “Majčin dan”, slatka, složena, duhovita i dirljiva priča o tri majke koje proživljavaju različite situacije u danima prije Majčinog dana. Film “Majčin dan” može se pogledati večeras i sutra od 20 sati.

12 (1024 x 768)

10 (1024 x 768)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.