“Mislim zeleno – čuvam Zemlju”

1. svibnja 2016.
Komentari isključeni
912 Pregleda

Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono već dulji niz godina nastoji potaknuti projektnu nastavu, suradnju na lokalnoj i regionalnoj razini, razviti nove načine rada i edukacije te potaknuti učitelje da se što više uključe, podijele svoja znanja i nauče nešto novo. Ove godine Udruga Zvono na obrazovnoj e Twinning platformi pokrenula je projekt “Mislim zeleno, čuvam Zemlju”. Projekt su osmislile učiteljice Sandra Vuk iz zagrebačke Osnovne škole Augusta Šenoe te Petrunjela Krajačić iz Osnovne škole Sveta Nedelja. U projekt, koji je trajao od ožujka do svibnja, aktivno se uključilo 100-tinjak učitelja iz Hrvatske te nekoliko ih iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

sport1 (1024 x 1024)

Cilj projekta “Mislim zeleno, čuvam Zemlju” bio je da se nizom međupredmetnih aktivnosti potakne učenike da budu aktivni građani u odnosu prema samom planetu Zemlji i prema njezinim resursima koje svakodnevno koristimo.

Učenici trećih razreda Osnovne škole Sveta Nedelja sa svojim učiteljicama bili su sudionici projekta od samog početka. Usvojili su i zdrav način života te naučili kako prehrana, tjelesna aktivnost i odluke o vlastitom ponašanju i odnosima s drugim ljudima utječu na tjelesno, mentalno, emocionalno i socijalno zdravlje. Učiteljice su osmišljenim edukativnim aktivnostima razvijale svijest kod učenika o povezanosti njih samih s okolišem, kao i osjetljivost prema njemu, te izgrađivale pozitivan odnos učenika prema okolišu i aktivan, istraživački i optimističan pogled na svijet.

sport2 (1024 x 1024)

Veliko finale projekta “Mislim zeleno, čuvam Zemlju” u Osnovnoj školi Sveta Nedelja odvijalo se u tjednu od 18. do 22 travnja. Učenike su posjetili volonteri svetonedeljske udruge 3D. Kao što im samo ime govori (Djelujmo dugoročno danas), pokušali su zanimljivim radionicama, koje je osmislila njihova članica, vjeroučiteljica Sabrina Pejić, osvijestiti učenicima važnost zdravog načina života.

sport3 (1024 x 1024)

Prva u nizu radionica “Mislim zeleno-kroz sport u prirodi”, održana je 18. travnja, a pripremio ju je predsjednik Udruge 3D, profesor povijesti i sociologije, Ivan Matić. Osnovni cilj radionice bio je naglasiti komplementarnost odnosa ekologije i sporta te promicanje zdravog života. Učenici su se okušali u raznim štafetnim utrkama, bacanju frizbija, a na kraju su pokazali brigu o održivom eko sustavu čišćenjem i uređivanjem okoliša škole.

kuhanje (1024 x 1024)

Dan kasnije, učenike je posjetio diplomirani ekonomist Davor Nađi. Održao je radionicu “Održivi razvoj – zeleno za budućnost, krovovi oko nas”. S učenicima je osvijestio potrebu štednje prirodnih resursa i izvora energije. Radionica koju je pripremio obuhvatila je kratko predavanje o štednji prirodnih resursa. Zorno su se prikazali primjeri ekoloških katastrofa i nedovoljne brige čovjeka o prirodi i energiji koju dobivamo iz prirode. Na kraju radionice učenici su se likovno i literarno izražavali na temu “Kako i ja mogu pridonijeti održivom razvoju”.

kuhanje3 (1024 x 1024)

Učenicima je najatraktivnija bila radionica “Zeleno i plavo = zdravo”, koja se održala 21. travnja. Tada ih je posjetio profesionalni kuhar Gabrijel Deak. Učenici su upoznali pripremu i termičku obradu namirnica organskog podrijetla. Pod vodstvom kuhara Gabrijela pripremali su losos pastrvu uz prilog od sezonskog zelenog lisnatog povrća. Jelo su samostalno servirali i nazvali ga “Šarena rapsodija”. Za njihov trud kuhar ih je nagradio kolačićima od jagoda.

kuhanje4 (1024 x 1024)

Sva usvojena znanja učenici su ponovili na “Fešti od jagoda” u čast Zemljinog rođendana 22. travnja. U dvorištu škole pripremili su zdrav piknik, častili se voćem i zdravim kolačićima od zobi te prezentirali jedni drugima što su tijekom projekta “Mislim zeleno, čuvam Zemlju” naučili o zaštiti okoliša, biljaka i životinja.

Petrunjela Krajačić

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.