Jurjevska misa i Evičina izložba na Cerini

25. travnja 2016.
Komentari isključeni
982 Pregleda

Župa Noršić Selo i udruga Ekosspiritus proslavili su u subotu, na blagdan Svetog Jurja, 40. obljetnicu podizanja raspela u Cerini. Svečano misno slavlje pred većim brojem vjernika predvodio je domaći župnik, vlč. Darko Banfić. Misnom slavlju prethodila je krunica koju su predmolili članovi Društva svetog Izidora Seljaka čija je adresa upravo na Cerini, u kući zajednice Ekosspiritus.

Na početku misnog slavlja, župnik Banfić je izrazio svoju osobnu radost što može biti u zajedništvu proslave ove lijepe obljetnice gradnje raspela o 40.-oj obljetnici te slaviti misu za sve one koji su složno podigli raspelo 1976. godine, želeći među svojim vinogradima i kletima istaknuti znak ljubavi prema Kristu. U svojoj propovijedi Darko Banfić je protumačio evanđelje u kojem Krist poziva na bratsku ljubav te pozvao sve okupljene na življenje kršćanske ljubavi i nasljedovanje svetog Jurja, sveca koji je Krista zavolio i živio svoj život na temeljima evanđelja. Članovi Društva svetog Izidora Seljaka sudjelovali su na misnom slavlju u svojim narodnim nošnjama te predvodili pjevanje tijekom euharistije.

2 (1024 x 768)

Glavni inicijator podizanja raspela bio je Juraj Bošnjak iz Gornjeg Kraja, a zemljište je darovala obitelj Ivana Gunčića. Uz njih, suglasnost su dali svi “mejaši” koji su većinom nosili ime po svetom Jurju, pa je raspelo podignuto u čast svecu mučeniku iz prvih kršćanskih vremena. Ubrzo su glavnog inicijatora, Jurja Bošnjaka, zatvorile komunističke vlasti jer se među pukom uvijek nađe protivnika vjeri. No, unatoč nevoljama koje su započele nakon prve mise, 2. svibnja, pred raspelom, narod se počeo okupljati svake godine na proslavu Boga i svetogJurja u nedjelju u osmini proslave ovoga sveca. Uz manji ili veći broj vjernika, samoborski kapelani dolazili bi na Cerinu, pa je tradiciju nastavio vlč. Zdravko Novak, upravitelj župe Lug i Noršić Selo, zatim vlč. Damir Bačun i u novije vrijeme vlč. Darko Banfić, upravitelj dviju župa, Rude i Noršić Selo. Od inicijatora gradnje raspela danas su živi Rudolf Hersa i Stjepan Gunčić, a dolaskom na Cerinu i obnovom stare zidanice koja je odmah do raspela, brigu oko raspela preuzela je zajednica Ekosspiritus koja ga je temeljito obnovila prije nekoliko godina.

Sve nazočne pozdravio je i Radovan Librić, podsjetivši na povijest gradnje raspela, zahvalivši svima koji se danas brinu oko uređenja okoliša i raspela, kao i na domjenku koji se jedanput godišnje organizira nakon mise na Cerini. Tako su opet stanovnici Cerine, njihovi prijatelji i kumovi, mještani iz okolnih sela te članovi Udruge prinijeli na zajednički stol delicije iz svojih obitelji da bi obogatili veliki zajednički stol zajedništva u kojem se naglašava dobra samoborska tradicija zajedničkog blagovanja.

“Evica Vlahović – čuvarica baštine samoborskog kraja”

Ovo okupljanje bila je prilika za otvaranje izložbe posvećene Evici Vlahović, koja je pred neki dan proslavila svoj 85. rođendan, kao titularna dopredsjednica Društva svetog Izidora Seljaka, svima omiljena i draga članica.

3 (1024 x 1534)

Članovi Društva postavili su lijepu izložbu pod nazivom “Evica Vlahović – čuvarica baštine samoborskog kraja”, zahvalivši Evici na svem njezinom trudu oko očuvanja baštine i tradicije u našem kraju. Izložbu su postavili članovi Društva, a otvorio ju je vjeroučitelj Radovan Librić.

4 (1024 x 684)

Izložba sadrži Evičine radove, nastale u raznim tehnikama te fotografije Evice u svim varijantama narodne nošnje koju svojim djelovanjem želi očuvati. Uz izložbu, izdan je i mali katalog. Izložba je postavljena u planinarskom domu Cerinski vir, a bit će je moguće razgledati svakog vikenda do 19. lipnja.

Svi okupljeni zadržali su se u zajedništvu do kasnih večernjih sati zahvaljujući Bogu na lijepom zajedništvu i međusobnom prijateljstvu.

R.L.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.