Preventivna zaštita nasada jabuka i krušaka

13. travnja 2016.
Komentari isključeni
860 Pregleda

Od prethodne preporuke za zaštitu plantažnih nasada jabuka i krušaka proteklo je 7 dana. U tom razdoblju zabilježene su manje količine oborina na području Zagrebačke županije i to 8. i 9. travnja te je zabilježena primarna infekcije uzročnikom krastavosti jabuka. Meteorološki podaci pokazuju mogućnost novih oborina tijekom sutrašnjeg dana. Potrebno je zato preventivno zaštititi nasade jabuka i krušaka od uzročnika krastavosti fungicidima kontaktnog mehanizma djelovanja na bazi ditianona: Delan 700 WDG, ili mankozeba: Dithane M-45, Pinozeb M-45, Mankozeb, Star 80 WP, Cadilac 80 WP*, Penncozeb 75 DG, Dithane DG Neotech. Pripravku Cadilac 80 WP prestala je vrijediti registracija, a krajnji rok za prodaju i primjenu zaliha je 1. srpnja ove godine.

U nasadima jabuka, gdje je prisutna jača zaraza pepelnicom mogu se koristiti pripravci iz skupine strobilurina: Stroby WG, Zato 50 WG, Zato plus ili Tercel WG koji preventivno suzbijaju i krastavost i pepelnicu te ih je potrebno primijeniti prije kiše.

Voćari koji ne stignu preventivno provesti zaštitu mogu tretiranje obaviti nakon prestanka oborina s pripravcima sistemičnog mehanizma djelovanja koji imaju kurativni učinak: Indar 5 EW, Difcor ili Score 250 EC. Radi produžetka preventivnog djelovanja ovim je fungicidima potrebno dodati jedan od pripravaka kontaktnog djelovanja.

Na većini lokaliteta jabuke su u fazi pune cvatnje pa se ne preporučuje korištenje insekticida.

U nasadima jabuka zabilježen je početak leta moljca kružnih mina. Preporuka je stoga da se prati populacija, kao i brojnost crvenog voćnog pauka i lisnih uši.

Vlasnici plantažnih nasada krušaka trebaju pratiti populaciju ličinki kruškine buhe. Ukoliko se pregledom utvrdi prisutnost buhe preporučuje se isključivo nakon cvatnje primijeniti neke od insekticida: Actara 25 WG, Kraft 18 EC ili Vertimec 018 EC uz dodatak nekog okvašivača za poboljšanje distribucije i upijanje škropiva.

Marija Prnjak, dipl. inž. agr. (savjetodavna.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.