Kolekcionarski život s umjetnošću

13. travnja 2016.
Komentari isključeni
1.959 Pregleda

Sinoć je u samoborskoj Galeriji Prica otvorena jedna od izložbi iz ciklusa “Život s umjetnošću”. Riječ je o zbirci umjetnina, odnosno slika iz privatne zbirke Vukadinović, koja sadrži djela Pulitike, Murtića, Glihe, Veže, Lipovca, Popovića, Jordana i drugih eminentnih hrvatskih umjetnika. Svaka privatna zbirka – rekli su na otvorenju kustosica Galerije Nikolina Šimunović i autor predgovora male monografije koja prati ovu izložbu Guido Quien, kao cjelina govori o njezinom kreatoru, a razlozi kolekcioniranja danas su različiti.

3 (1024 x 768)

4 (1024 x 768)

Radovan Vukadinović već je od svoje rane dobi osjetio sklonost prema umjetnosti. Danas posjeduje zbirku u kojoj je ponajviše slika hrvatskih umjetnika nastalih u posljednjih 60-ak godina, od sredine prošlog stoljeća do danas. -Kolekcionar Radovan Vukadinović – naglasio je Guido Quien – pažnju je usmjerio svom vremenu i svom okruženju, odnosno umjetnosti onih s kojima se i družio. Ovdje nema posebnih otkrića, ali ima kvalitetnih djela, koja će prizvati karakteristična svojstva pojedinih autora, onih koji su bili ili koji jesu relevantni čimbenici tog razdoblja. No – istaknuo je posebno Quien – izložena je i jedna slika autora koji ne spada u okvir tog razdoblja. Riječ je o “Marini” Vladimira Becića, odnosno slici “Uz more” iz 1936. godine, koja je tu kao oznaka prethodnika. Becić je, naime, jedan od utemeljitelja suvremenoga hrvatskog slikarstva, a i nekim umjetnicima, čija su djela ovdje izložena, bio je profesor, primjerice Antunu Masli, Slavku Šohaju, Antunu Motiki, Nikoli Reiseru, Vilimu Svečnjaku i Mladenu Veži.

5 (1024 x 768)

6 (1024 x 768)

Zbirka Vukadinović – dodao je povjesničar umjetnosti Guido Quien – sadrži krajolike, vedute, mrtve prirode te figuralne i apstraktne kompozicije. U tom spektru izdvojio je – kao kompaktniju, skupinu dubrovačkih slikara, Maslu, Pulitiku, Vojvodića, Trostmana i Peku. Kod njih je – rekao je Quien – uz individualne razlike, zamjetna koloristička sloboda dubrovačkog slikarskog kruga.

7 (1024 x 768)

9 (1024 x 768)

Radovan Vukadinović, inače profesor međunarodnih odnosa, diplomacije i vanjskopolitičke strategije, rekao je kako svaka od izloženih slika njemu predstavlja i svojevrsni razgovor s njezinim autorom koji su mahom i njegovi prijatelji. -Oni su me uvijek odmicali od mog svakodnevnog posla i uvodili u svijet boja, platna i vizura i to mi je bilo iznimno životno obogaćanje – istaknuo je profesor Vukadinović.

10 (1024 x 768)

8 (1024 x 768)

Kvalitetna djela vlasnika zbirke izložene u Galeriji Prica, Radovana Vukadinovića, samoborska publika moći će razgledati punih mjesec dana, do 12. svibnja.

11 (1024 x 768)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.