I koštičavo voće treba zaštititi

13. travnja 2016.
Komentari isključeni
854 Pregleda

U završetku je i cvatnja šljiva, pa u vrijeme otpadanja latica poljoprivredni savjetnici preporučuju zaštitu šljiva protiv šljivinih osica. Dozvolu za upotrebu protiv šljivinih osica imaju insekticidi: Mospilan 20 SG, Direkt, Decis 2,5 EC, Rogor 40, Chromgor, Perfekthion i Calinogor. Na kraju cvatnje koštićavog voća i prije najavljenih oborina može se provesti zaštita protiv paleži cvijeta i rodnih grančica.

Potrebno je obaviti i pregled nasada na prisutnost lisnih ušiju. Ukoliko je zabilježena jača populacija lisnih ušiju preporučuje se isključivo nakon cvatnje primijeniti jedan od ovih pripravaka: Calypso SC 480, Confidor SL 200, Boxer 200 SL, Kohinor 200 SL, Mospilan 20 SG ili drugo.

U nasadima breskve zabilježen je početak leta breskvina savijača, a o njihovom usmjerenom suzbijanju bit će govora u novim preporukama.

Marija Prnjak, dipl. inž. agr. (savjetodavna.hr)

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.