Širi se projekt “Urbani vrtovi” – Samobor ih prvi otvara u ovoj godini

31. ožujka 2016.
Komentari isključeni
1.620 Pregleda

Na poslijepodnevnoj konferenciji za medije u Gradskom vrtu Savica u Zagrebu okupili su se organizatori i pokrovitelji projekta “Urbani vrtovi” kako bi javnosti predstavili planove i ciljeve za 2016. godinu. Na konferenciji za medije sudjelovali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Stjepan Kos, zatim Tanja Gotlin Čuljak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Berislav Blažević, umirovljenik i korisnik vrtne gredice kojem boravak i rad u vrtu pomaže u borbi s Parkinsonovom bolešću te Tina Puhalo Grladinović, voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivovare.

Prema uzoru na vrtove u urbanim središtima širom svijeta, gradski su vrtovi uhvatili čvrste korijene i na našim prostorima. Već četiri godine ovom projektu priključuju se novi gradovi, pa je dosad na kartu “Urbanih vrtova” upisano 20 lokacija u Hrvatskoj, a ove godine pridružuju im se Samobor, Ludbreg i Varaždin.

3 (1024 x 683)

Koliko je ova inicijativa važna za građane i cjelokupnu zajednicu okupljenima je istaknuo gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić rekavši da je ovo posebno iskustvo jer povezuje korisnike gradskih vrtova u jedinstvenoj aktivnosti i kroz ove četiri godine budi sve veći interes građana.

2 (1024 x 683)

Prva u nizu ovogodišnjih zelenih akcija projekta “Urbani vrtovi” subotnje je otvorenje Gradskog vrta u Samoboru. Grad Samobor je svojim građanima odlučio ustupiti 25 parcela u nekadašnjoj vojarni Taborec. Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak najavio je svečano otvaranje samoborskih gradskih vrtova rekavši sljedeće: Kada čujem ovakve pozitivne riječi o gradskim vrtovima ponosan sam što se ove godine i Grad Samobor priključio ovoj hvalevrijednoj akciji. Ovim projektom na najbolji način možemo pružiti svojim građanima mogućnost obrade zemljišta i time ih potaknuti na zdraviji način života. U prvom smo redu vodili računa o socijalnim kriterijima, kako bi i ovom mjerom pomogli građanima kojima je to potrebno. Osim toga želimo ostvariti i revitalizaciju prostora bivše vojarne Taborec kojoj ćemo ovom akcijom dati novi društveni značaj – rekao je Krešo Beljak.

Profesorica Tanja Gotlin Čuljak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu govorila je o edukativnom projektu koji Agronomski fakultet pokreće s Gradskim vrtovima Zagreba. -Projekt “Urbani vrtovi” nemaju za cilj samo edukaciju korisnika vrtnih parcela, već i djece predškolske i školske dobi kao i studenata s ciljem implemetacije određenih spoznaja o proizvodnji hrane, bioraznolikosti ne samo biljnog, nego i životinjskog svijeta u svakodnevni život djece – naglasila je Gotlin Čuljak.

5 (1024 x 683)

Okupljenima se obratila i voditeljica Korporativnih komunikacija Zagrebačke pivare Tina Puhalo Grladinović koja je ovom prilikom predstavila djelovanje svoje kompanije na području društveno odgovornog poslovanja. O svojim iskustvima i motivaciji za rad u vrtu govorio je i zagrebački umirovljenik Berislav Blažević. Kako je istaknuo, vrtlarenje ne samo da ima utjecaj na zdravije prehrambene navike već i ima i terapijsko svojstvo, ono usrećuje, a taj osjećaj proizlazi iz brige za zasađeno voće i povrće i činjenice da vidite plodove svog rada.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.