Brendiranje rudarske greblice

31. ožujka 2016.
Komentari isključeni
2.536 Pregleda

U Rudama je sinoć osnovana Udruga Rudarska greblica. Za prvog predsjednika ove nove samoborske udruge izabran je Andrejas Nikl, koji se i profesionalno bavi pekarskim zanatom čija je okosnica proizvodnja tog tradicionalnog rudarskog specijaliteta. Riječ je, za manje upućene, o slanom kolaču nadjevenom sirom i raznim prilozima, poput oraha, špinata, žute mrkve, lišća mladog luka, koprive i blitve. Kolač se stoljećima pripremao u Rudama i prema usmenoj predaji bio je usko povezan s rudarskom prošlošću mjesta, a ime je dobio po drvenom alatu – greblici, kojim se razgrtao pepeo u krušnoj peći.

4 (1024 x 768)

Rudarska greblica je u javnost jače prodrla 1985. godine kada je KUD Oštrc organizirao prvi Dan rudarske greblice, kulturno-zabavnu i gastro manifestaciju koja je do danas održana 30 puta i s vremenom prerasla u Dane rudarske greblice te postala obogaćena brojnim novim sadržajima. Tada su i mještani Ruda prepoznali greblicu kao svoj zaštitni znak, a potaknuta je i njezina komercijalna proizvodnja. Nažalost, uz Rudare, i drugi su se prihvatili proizvodnje greblice, zanemarujući pritom izvornu recepturu i propisane sastojke što dovodi do neujednačenosti kvalitete proizvoda.

2 (1024 x 768)

Iz KUD-a Oštrc zato je i ponikla ova ideja o osnivanju nove udruge radi zaštite tog hrvatskog nematerijalnog kulturnog dobra na državnoj, ali i europskoj razini, unapređenja proizvodnje rudarske greblice kroz razvoj novih proizvodnih kapaciteta i ujedanačavnja njezine kvalitete te brendiranja i promidžbe kolača i njegova uključivanja u turističku ponudu samoborskog kraja, grada Zagreba i Zagrebačke županije. Posebna će se pozornost posvetiti uključivanju rudarske greblice u sustav hrvatske kvalitete s težnjom dobivanja oznake zemljopisnog podrijetla za proizvod. To će značiti da će se rudarska greblica moći proizvoditi samo na području Ruda, a naziv kolača odnosno receptura kao i način pripreme bit će također zaštićeni.

3 (1024 x 768)

Prvi korak u tome svemu upravo je osnivanje udruge u što se uključilo 13 osnivača, pojedinaca, udruga, OPG-ova i drugih društava. To su KUD Oštrc i njegov predstavnik Josip Lebegner, OPG Sirovica i Davor Sirovica, OPG Vitko i Jelena Vitko, Osnovna škola Rude s predstavnicom Božicom Grgečić, Parna pekara Nikl i Andrejas Nikl, Seljačko domaćinstvo Oslaković i Jasmina Oslaković, Turistička zajednica grada Samobora i Martina Paladina te Davor Ivo Stier, Jelena Nikl, Marijana Lehpamer, Martina Skendrović Babojelić, Mirjana Guliš i Silvija Turk. Svi oni zasad čine i skupštinu novoosnovane udruge, a izabrali su i sedmeročlani Upravni odbor u kojemu su Andrejas Nikl , Davor Sirovica, Jelena Nikl, Josip Lebegner, Kristina Halužan, Mirjana Guliš i Silvija Turk. Uz Andrejasa Nikla kao predsjednika, dužnost dopredsjednika obavljat će Josip Lebegner, a tajnica udruge bit će Jelena Nikl.

6 (1024 x 768)

Andrejas Nikl je istaknuo kako Udruga namjerava u Rudama organizirati informativno i motivacijsko predavanje predstavnika Ministarstva poljoprivrede kako bi sve mještane i poduzetnike detaljno upoznali s procesom zaštite, a nakon predavanja održat će se i izvanredna skupština udruge na kojoj će se donijeti i plan rada te financijski plan za 2016. godinu.

Potporu brendiranju rudarske greblice na europskoj razini obećao je naš europarlamentarac Davor Stier koji će se aktivno uključiti i u ostale segmente promicanja rudarske greblice.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.