Gradi se najveće uskrsno gnijezdo u Hrvatskoj

23. ožujka 2016.
Komentari isključeni
1.148 Pregleda

Zahvaljujući marljivom radu volontera Udruge 3D iz Svete Nedelje, nevladine organizacije usmjerene razvoju korisnih i konstruktivnih sadržaja u lokalnim sredinama, ovog Uskrsa nastat će najveće gnijezdo u Hrvatskoj.

Najveće uskrsno gnijezdo imat će dimenzije 20 x 25 metara, a gradit će ga, uz volontere Udruge 3D, te mali i veliki žitelji grada Svete Nedelje, kako bi ovaj grad u jugozapadnom dijelu Zagrebačke županije dobio poseban uskrsni ukras.

Gradnja počinje u subotu, 26. ožujka, u 10 sati ispred župne crkve župe Blaženog Alojzija Stepinca.

-Ovo gnijezdo želimo napraviti ne bismo li skrenuli pozornost na marljiv i aktivan rad mladih osoba u Svetoj Nedelji u njegovanju blagdanske tradicije obilježavanja Uskrsa kontinentalne Hrvatske. Gnijezdo će biti postavljeno ispred Crkve u Rakitju, odnosno u župiBlaženog Alojzija Stepinca Bestovje-Novaki-Rakitje, koje je poseban ukras našeg grada – rekao je Dario Zurovec, idejni začetnik projekta, mladi volonter Udruge 3D.

Izgradnjom najvećeg gnijezda u Hrvatskoj, mladi, koje okuplja Udruga 3D, žele još jedno mjesto u svom gradu staviti pod “povećalo javnosti” te skrenuti pozornost kako se aktivnim i zanimljivim projektima i “najuspavanija” lokalna zajednica može pokrenuti s mrtve točke u pravu osiguravanja korisnih i zanimljivih sadržaja svojim žiteljima.

2 (1024 x 1536)

-Ovim projektom svakako nastojimo da djeca i mladi u Svetoj Nedelji pronađu sadržaj koji će ih korisno okupirati i usmjeriti njihove aktivnosti. Gnijezdo zato gradimo kod najveće crkve u Svetoj Nedelji, uz najveću i najmoderniju školu, kako bi nadolazeći Uskrs dobio i našim projektom svoju treću dimenziju i jedno pravo događanje koje bi dodatno okupilo naše žitelje u duhu katoličke tradicije – ocijenio je Dario Zurovec, dodajući da se Crkva nalazi na svojevrsnoj tromeđi tri mjesta u Svetoj Nedelj, što nosi posebnu simboliku jer se i Udruga pokretač ovog projekta zove 3D.

Volonteri Udruge 3D proteklog su prosinca, uoči Božića, napravili najveći adventski vijenac u Hrvatskoj u dvorcu Kerestinec nedaleko od Zagreba. Ovo izrazito zapušteno povijesno zdanje, spomenik kulture nulte kategorije, inače kaštel koji je izgradila grofovska obitelj Erdödy, mladi volonteri Udruge 3D iz Svete Nedelje tada su pretvorili su u novo mjesto za njegovanje blagdanske tradicije Božića kontinentalne Hrvatske.

U dvorcu je napravljen, inspiriran hrvatskom blagdanskom tradicijom, najveći adventski vjenčić na ovim prostorima, koji se natjecao i za Guinnessovu knjigu rekorda.

Ovog Uskrsa duh blagdanske tradicije i zajedništva promovirat će gradnjom najvećeg gnijezda u Hrvatskoj.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.