Glas struke za promicanje ljudskog dostojanstva i vrijednosti

16. ožujka 2016.
Komentari isključeni
1.952 Pregleda

Socijalni radnici širom svijeta obilježili su jučer Svjetski dan socijalnog rada pod zajedničkom temom “Promicanje dostojanstva i vrijednosti ljudi”. Centar za socijalnu skrb Samobor je u povodu te obilježbe održao tribinu na temu “Isti, a različiti” u sklopu Građanskog utorka u Pučkom otvorenom učilištu. Odazvali su se predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, odgojno-obrazovnih i drugih ustanova, nevladinih udruga te drugi građani zainteresirani za ovu temu.

Katarina Arić, magistra socijalnog rada, odlično je prezentirala što je to socijalna isključenost i opširno objasnila koje su najugroženije skupine u našoj zajednici, dok je ravnateljica Nataša Koražija konkretnim primjerima prikazala realitet na području Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, ali i otvorila pitanja svijesti zajednice o pogođenim sugrađanima te prezentirala mogućnosti unapređenja kvalitete života tih skupina aktivnošću svih dionika u zajednici.

Organiziranjem stručnih skupova i drugih aktivnosti u povodu Svjetskog dana socijalnog rada socijalni radnici u Hrvatskoj žele ukazati na ključne društvene probleme i potaknuti pozitivne promjene kako bi se otklonili ili smanjili rizici koji doprinose socijalnoj nesigurnosti i osjećaju nepravde te utječu na kvalitetu života naših građana, a time i na kvalitetu socijalnih usluga. Senzibiliziranjem javnosti za potrebe siromašnih, protjeranih, neprihvaćenih i socijalno isključenih pojedinaca i skupina socijalni radnici se zalažu za poštivanje prava na siguran i dostojanstven život i jednake mogućnosti svake osobe na sudjelovanja u društvu, neovisno o međusobnim različitostima.

Svjetski dan socijalnog rada daje priliku da se čuje glas struke za zaštitu vlastitih prava. Neovisno profesionalno djelovanje oslobođeno svakog pritiska i “vanjskih” intervencija, slobodan izbor metoda i tehnika rada, sigurni radni uvjeti i odgovarajući tehnički resursi temeljni su standardi profesije i preduvjet kvalitetnog stručnog rada. Kako bi ostvarili ove ciljeve socijalni radnici pozivaju na suradnju, konstruktivan dijalog i međusobno povezivanje svih dionika u zajednici.

Temeljem napora socijalnih radnika u njegovanju temeljnih vrijednosti, ove je godine Hrvatska udruga socijalnih radnika prvi put nagradila najzaslužnije stručnjake i ustanove za iznimne doprinose u socijalnom radu.

Edi Kirschenheuter

Novinarstvom se bavi od 1976. godine. Za Radio Samobor i Samoborske novine počinje raditi 1987. Bio je suradnik-dopisnik Sportskih novosti i Večernjeg lista, te urednik i novinar Radija SVN i Svetonedeljske panorame. Povremeno surađuje s drugim medijima, od Zagreba, preko Dubrovnika, do Sydneya.

Komentari nisu dopušteni.